Prema tradiciji, pšenica se najčešće sije 13. prosinca, na Svetu Luciju. Kažu, kakva izraste pšenica, takva će biti i sljedeća godina. Pšenica se kod nas često veže vrpcom s hrvatskom trobojnicom.
Noć prije sijanja pšenicu stavite u mlaku vodu, a potom je stavite na papirnati ubrus i posušite kako bi lakše proklijala. Najbolje ju je posijati u plitku posudu ili tanjurić kako bi bila što bujnija. Može se posijati u zemlju, ali i na vatu.
POGLEDAJTE VIDEO: Zlatko popravlja bicikle za djecu i uljepšava im Božić
Kod sijanja u zemlju, u posudu stavite malo zemlje pa gusto rasporedite sjeme po cijeloj površini posudice. Nakon toga prekrijte je još jednim, tanjim slojem zemlje. Donji sloj zemlje neka bude visok jedan centimetar, a gornji malo niži. Najbolje je koristiti zemlju iz komposta, no pšenicu možete posijati i na pamučnoj vati.
Prije nego što nikne, možete je prekriti aluminijskom folijom kako bi sačuvala vlagu. Kad pusti izdanke, uklonite foliju i nastavite zalijevati svaki dan, otprilike jednom žlicom vode na tanjurić pšenice. Najbolje je koristiti bočicu s raspršivačem kako bi se voda ravnomjerno rasporedila.
POGLEDAJTE PRVI DIY SERIJAL U HRVATSKOJ: