Premda se pšenica može sijati i na Dan svete Barbare, 4. prosinca, češće se sije 13. prosinca, na Svetu Luciju. Simbolizira plodnu nadolazeću godinu i novi život.
- Najbolje ju je posijati u plitku posudu ili tanjurić kako bi bila što bujnija - kaže cvjećarka Maja Kranjec Lovaković iz Salona cvijeća. Može se posijati u zemlju ili na vatu. U posudu stavite malo zemlje pa gusto rasporedite sjeme po cijeloj površini posudice. Nakon toga prekrijte je još jednim, tanjim slojem zemlje. Donji sloj zemlje neka bude visok otprilike jedan centimetar, a gornji malo niži. Najbolje je koristiti zemlju iz komposta, no pšenicu možete posijati i na pamučnoj vati, navodi cvjećarka.
U posudu stavite sloj vate, na nju rasporedite sjeme pšenice i zalijte. Za koju god se opciju odlučili, pšenicu treba držati na toplom i dobro osvijetljenome mjestu. Ipak, pazite da ne bude preblizu radijatorima ili peći kako se ne bi posušila, savjetuje Kranjec Lovaković. Pšenicu treba svakodnevno vlažiti, no ne pretjerujte. Dobro je koristiti bočicu s raspršivačem kako bi se voda ravnomjerno rasporedila. Kad poraste, možete je porezati škarama kako bi bila jednake visine.
DO LIJEPE PŠENICE U ČETIRI KORAKA
1. Pšenicu prije sijanja namočite tijekom noći u mlakoj vodi, a potom je stavite na papirnati ubrus i posušite kako bi bila gušća, kaže cvjećarka Maja Kranjec Lovaković.
2. Prije nego što pšenica nikne, možete je prekriti aluminijskom folijom jer će ona sačuvati vlagu. Kad pusti izdanke, uklonite je i nastavite zalijevati svaki dan, ističe.
3. Držite pšenicu na dobro osvijetljenom i toplome mjestu poput prozora, no pazite da ne bude preblizu izvoru topline kako se ne bi posušila, savjetuje cvjećarka.
4. Pšenicu treba svakodnevno zalijevati, no pazite da ne pretjerate. Koristite bočicu s raspršivačem kako bi se voda ravnomjerno rasporedila, navodi Kranjec Lovaković.