To je to što me zanima!

Prve kukuruzne pahuljice dobili smo zbog pogreške kuhara...

John Kellogg je 1894. godine kuhao pšenicu kako bi pronašao zamjenu za kruh, a dobio je žitne pahuljice. Prve oblike kruha ljudi su pekli u neolitiku, između deset i dvije tisuće godina prije Krista
Vidi originalni članak

Kad su ljudi počeli jesti kruh, a kad žitne pahuljice za doručak? Koje su drevne kulture uživale u vinu i tko je napravio prvi šampanjac? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja otkriva knjiga “A Short History of Nearly Everything” autora Billa Brysona.

U knjizi opisuje kratku povijest ljudskih navika pomoću zabavnih znanstvenih činjenica, poput one o povijesti kruha i žitnih pahuljica. Prve žitne pahuljice proizvod su sretne nesreće. Naime, John Kellogg, začetnik poznatog brenda žitnih pahuljica Kellogg’s, 1894. godine je kuhao pšenicu kako bi pronašao zamjenu za kruh. No umjesto da dobije nešto nalik kruhu, pšenica se pretvorila u gustu ljepljivu masu.

Kellogg nije htio baciti svu tu pšenicu i pokušao ju je spasiti provlačeći je kroz velike valjke koji su trebali istisnuti vodu iz nje. Na kraju se pšenica pretvorila u iznenađujuće ukusne hrskave pahuljice. Kellogg je ovo ponovio s kukuruzom i tako su nastale prve kukuruzne pahuljice. Kruh je, s druge strane, mnogo stariji izum. Prve primitivne oblike kruha ljudi su pekli još u neolitiku, između deset i dvije tisuće godina prije Krista. Naviku jedenja jaja za doručak također smo preuzeli od davnih predaka. Prvi pronalasci farmi jaja datiraju iz drevnog Egipta, oko tisuću četiristo godina prije Krista. Također postoje dokazi da su ih stari Egipćani jeli s kruhom i pripremali na potpuno iste načine na koje ih jedemo i danas, od jaja na oko, kajgane, tvrdo i meko kuhanih jaja, pa čak i do poširane varijante. Ljudi oduvijek imaju naviku jesti zajedno. U kamenom dobu, zajednice su se okupljale oko vatre i kuhalo se meso životinja koje bi pojedinci ulovili za sve članove. Tijekom brončanog doma u Mezopotamiji večera je imala status vrlo važnog rituala. Umjesto potpisivanja ugovora, poslovni partneri bi jeli zajedno te dijelili sol i vino u znak njihova novog prijateljstva. Jelo se nije smjelo odbiti, čak i ako netko nije bio gladan, jer je to bio znak nepoštovanja, a osoba koja bi odbila obrok odmah se počela doživljavati sumnjivom.

KNJIGA DANA Francuzi neće radi dječjeg sna žrtvovati svoj seksualni život

Stari Grci i Rimljani vjerovali su da je zajednički obrok najbolji način za stvaranje čvrstih društvenih veza. Zbog tih vjerovanja ljudi i danas više vole jesti zajedno nego sami te stavljaju naglasak na obiteljski ručak. Baš kao i objedovanje, uživanje u alkoholu je ritual koji seže u daleku prošlost. Najraniji dokazi da su ljudi proizvodili alkohol seže u drevnu Kinu, devet tisuća godina prije Krista. Tragovi na vazama iz tog vremena, iz povijesne provincije Henan, pokazali su da su Kinezi radili alkoholna pića od fermentirane riže, voća i meda.

KNJIGA DANA Mikroorganizmi će nas napasti i izazvati neplodnost kod žena

Dobro je poznata činjenica da su stari Grci, Rimljani i Egipćani bili veliki ljubitelji vina. Knjiga nudi zanimljive podatke poput povijesti računanja vremena, budilica ili nekih odjevnih predmeta. Ljudi nose odjeću od kamenog doba, no moderni odjevni predmeti novijeg su vijeka. Prve traperice nosili su kauboji u 19. stoljeću. Prve majice pojavile su se na mornarima istog stoljeća, no popularizirao ih je tek Marlon Brando u filmu “Tramvaj zvan čežnja” 1951. godine.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare