To je to što me zanima!

Prirodni recepti za olakšavanje žgaravice: Što pomaže, a što ne

Jedenje u žurbi i gutanje hrane bez dovoljno žvakanja jedan je od glavnih pokretača žgaravice. Tablete su samo trenutno rješenje, a prije nego posegnete za njima iskušajte najbolje prirodne lijekove
Vidi originalni članak

Žgaravica je čest problem koji povremeno pogađa oko 65 posto odraslih, a najčešće starije ljude i trudnice. Studije pokazuju određenu genetsku sklonost žgaravici, no povećanju broja oboljelih pridonose moderne životne navike. Nastaje zbog podizanja želučane kiseline, koji rezultira osjećajem pečenja i žarenja u želucu te gornjem dijelu prsa.

Pogledajte video:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Hrana "usput" je najgora

Jedenje u žurbi i gutanje hrane bez dovoljno žvakanja jedan je od glavnih pokretača žgaravice. Liječnici objašnjavaju da se tako želudac zatrpava hranom prije nego što krene s otpuštanjem "sokova" potrebnih za dobru probavu. Staro pravilo od žvakanja svakog zalogaj barem 20, a idealno bi 40 puta, odlična je prevencija žgaravice.

Smanjite količinu

Prve mjere koje trebate poduzeti kod liječenja žgaravice nije izbjegavanje određene vrste hrane, već ukupno smanjenje njene količine, savjetuju liječnici. Tako prevelike porcije udvostručuju rizik nastanka žgaravice, a nutricionisti savjetuju više manjih obroka tijekom dana, umjesto tri velika.

STOP GRČEVIMA, PLINOVIMA.... Signali da probava ne radi kako treba i hrana koja može pomoći

Gazirano i kava su neprijatelji

Napici koji uključuju kofein, poput kave i čaja, ali i gazirani sokovi uzrokuju opuštanje ušća jednjaka tj. donjeg sfinktera, što olakšava podizanje želučane kiseline iz želuca u jednjak i tjera na podrigivanje. Kofein uzrokuje pojačano stvaranje želučane kiseline, što samo po sebi uzrokuje žgaravicu.

Treba izbjegavati kiselu i ljutu hranu

Kisele namirnice poput rajčica i agruma mogu uzrokovati žgaravicu, osobito ako se jedu na prazan želudac. Ocat je također poželjno izbjegavati u salatama pa radije koristite malo limuna, kako bi se smanjilo pojačano stvaranje želučane kiseline.

Najbolji prirodni lijekovi

Jabučni ocat

Ocat je kiselina s pH-om koji iznosi oko 5, stoga može olakšavati žgaravicu snižavajući razinu pH te potaknuti probavu smanjujući pritisak. Žlicu nepasteriziranog jabučnog octa razmućenog u 2 dl vode pijuckajte tijekom obroka. Vjeruje se da ocat razrjeđuje želučanu kiselinu, olakšavajući simptome refluksa.

PRIRODA SE BRINE ZA SVE Hrana kao afrodizijak: Top 17 namirnica koje razbuđuju strasti

Limunov sok

Sok od limuna ima pH oko 2, po čemu je njegova kiselina snažnija od octa. Osim toga, sadrži obilje nutrijenata, osobito vitamina C. Kod žgaravice treba istisnuti jedan cijeli limun u čašu te popiti, a ako vam je ro prejako, dodajte pola dcl vode. Možete popiti oko dva limuna na dan, što bi trebalo ublažiti žgaravicu.

Kava

Iako kava kao napitak može pogoršati stanje žgaravice. Prema staroj narodnoj recepturi, ono što treba napraviti je u slučaju akutnog napada uzeti 3 zrna kave, dobro ih prožvakati i progutati.

Soda bikarbona

Neka vam ovo bude posljednje rješenje ako ništa drugo ne pomaže. Njena baza nije kisela, no pomaže u neutraliziranju kiseline želuca. Pomiješajte pola male žlice sode bikarbone s 1/4 šalice vode. Popijte te pričekajte od 5 do 7 minuta. Ako nije pomoglo, možete ponoviti postupak.

Kao saveznici u olakšavanju simptoma pomaže i uzimanje dodatka magnezija u šumećim tabletama te čaj od đumbira.u šumećim tabletama te čaj od đumbira.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • salaso 08.08.2020.

    Nije to samo žgaravica, žgaravica je kamilica u usporedbi s oesofagitisom, vraćanjem sadržaja ili stalnim isparavanjem para iz želudca u gornje dišne puteve i sinuse...jednim imenom se ta bolest zove GERB ljudi imaju probleme a niti ne znaju da su povezani s želucem....piti čaj od korijena sljeza...on u sebi ima prirodnu sluz koja oblaže želudac i ždrijelo...obavezno iscijediti vrećicu rukom i istiskati tu sluz u šalicu..i paziti na prehranu..ništa iritirajuće..pogotovo ljuto..

  • TinSoc 08.08.2020.

    Stid me sebe što ovo nisam prije znao, ali nije prekasno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare