To je to što me zanima!

Pripremite vodice za grlobolju: Ublažit će je kadulja i kurkuma

Za otopinu s kaduljom pomiješajte jednu žličicu sušene kadulje, dvije žličice smeđeg šećera, tri žličice jabučnog ili vinskog octa i 0,5 dcl vode te grgljajte nekoliko puta na dan, bez gutanja
Vidi originalni članak

Ako vas zbog prehlade počne "grebati" u grlu, najbolje će pomoći domaći pripravci. Naravno, uvijek pratite stanje kako se ne bi radilo o upali koja će zahtijevati liječenje. Za prvu pomoć dobro je grgljanje tekućine.

To jedan od najjednostavnijih i iznimno učinkovitih načina olakšanja simptoma upaljenoga grla, osobito kod prehlade. Ipak, ako bol ne prolazi, gutanje je otežano te se povišena temperatura ne smiruje nekoliko dana, posjetite liječnika.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Sol i voda tradicionalni je i vrlo jednostavan lijek za grlobolju. U šalicu tople vode uspite četvrtinu žličice soli te dobro promiješajte. Najbolje je da voda bude što toplija jer hladna otopina neće biti efikasna.

LJEKOVITE BILJKE Okadite sve kuteve: Lavanda za bolji san, divlji pelin nas 'diže'

Da biste pojačali antiseptički učinak otopine, u nju možete dodati i malo antibakterijske vodice za ispiranje usta, koja će neutralizirati kiselinu u ustima te smanjiti osjećaj žarenja grla. Uzimajte manje gutljaje i progrgljajte cijelu šalicu, no nemojte gutati. Kod svakog ispiranja usta pripremite svježu otopinu.

Pomiješajte jednu žličicu đumbira u prahu, jednu žličicu meda, 1/2 šalice tople vode te iscijeđeni sok iz polovice limuna. Vodu prelijte preko đumbira u prahu, a zatim dodajte limunov sok i med. Ova otopina ima antibakterijska i umirujuća svojstva, a iako je možete progutati, svaki gutljaj neka bude u ustima barem 10-15 sekundi.

Za otopinu s kaduljom pomiješajte jednu žličicu sušene kadulje, dvije žličice smeđeg šećera, tri žličice jabučnog ili vinskog octa i 0,5 dcl vode te grgljajte nekoliko puta na dan, bez gutanja.

UBLAŽAVAJU RESPIRATORNE INFEKCIJE Ovo su najbolji čajevi za kašalj i grlobolju: Popijte mentu ili anis

Kurkuma je vrlo snažan antioksidans, a taj se začin već dugo koristi i kao lijek za grlobolju. U šalicu tople vode umiješajte pola žličice kurkume i pola žličice soli.

Za čaj od klinčića možete koristiti cijele klinčiće ili one u prahu, a oni se stavljaju u prokuhanu i vruću vodu. Klinčići imaju protuupalna i antibakterijska svojstva, a pokazali su se korisni i u liječenju različitih bolesti dišnog sustava, poput upale sinusa i bronhitisa.

VRLO SU KORISNE 5 ljekovitih biljaka za posaditi doma - smiruju mnoge tegobe

Kapsaicin iz ljute paprike pomaže u olakšavanju bola te je saveznik u borbi s upalom. Kako ne bi imao kontraefekt i nadražio grlo, tabasco, čili u prahu ili sličan ljuti začin pomiješajte s toplom vodom te grgljate, no nemojte gutati. Ovaj postupak donijet će olakšanje 15-20 minuta nakon grgljanja. 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • slym 18.09.2024.

    I propolis.

Komentiraj...
Vidi sve komentare