Priprema domaće tjestenine nije velika znanost, a može biti vrlo zabavna aktivnost. Treba vam magična ravnoteža omjera brašna i jaja tako da tijesto ne bude previše ljepljivo ni previše suho. Kada ste to savladali, možete se baciti na izradu najukusnijih zalogaja.
POGLEDAJTE VIDEO: Recepti za šarenu i zdravu tjesteninu
Među njima su i domaći ravioli od muškatne tikve koje ćete pripremiti u trenu i oduševiti goste i ukućane, piše TheKitchn.
Sastojci:
Za tijesto:
- 7 velikim žumanjaka
- 1 cijelo jaje
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 i 1/2 žlica mlijeka
- 1 i 1/2 šalica brašna
- sol
Za nadjev:
- 1 luk
- 1/4 šalice sitno kosanog peršina
- 2 žlice maslinovog ulja
- 4 šalice muškatne tikve narezane na kockice
- 1/2 do 3/4 šalice vode
- 2/3 šalice ribanog parmezana
- 1 jaje
- 1 žličica soli
- 1/4 žličice svježe mljevenog papra
- 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
Za maslac sa kaduljom:
- 8 žlica neslanog maslaca
- 10 svježih listova kadulje
- sol
- svježe mljeveni papar
- svježe ribani parmezan za posluživanje
Priprema:
Miksajte žumanjke, jaje, maslinovo ulje i mlijeko. Na čistu radnu površinu stavite brašno na hrpicu i u sredini napravite udubljenje te miješajući vilicom pomalo dolijevajte smjesu sa jajima dok se svi sastojci nisu proželi. Dobili ste kuglu tijesta. Lagano pobrašnite ruke i mijesite tijesto oko tri minute dok ne postane glatko i lagano ljepljivo. Nemojte dodavati više brašna dok mijesite jer će tijesto postati previše suho.
Potom uklonite tijesto, očistite radnu površinu i lagano pobrašnite. Nastavite mijesiti tijesto još desetak minuta dok ne postane elastično i prestane se lijepiti. Postupak je gotovo kad više nema tragova brašna, a tijesto je jednake žute boje.
Prekrijte ga posudom ili celofanom i ostavite na sobnoj temperaturi oko 30 minuta do dva sata kako bi se otpustio gluten. U međuvremenu pripremite nadjev.
Na tavi na ulju prepržite sitno sjeckani luk i tikvu te sotirajte oko pet minuta dok luk ne postane proziran. Smanjite vatru i dodajte pola šalice vode, djelomično pokrijte i kuhajte povremeno miješajući dok tikva ne omekša i tekućina ispari. Ako je voda isparila prije nego što je tikva omekšala, dodajte još četvrtinu šalice vode. Potom ohladite smjesu i izmiksajte je štapnim mikserom. Ako vam se čini previše tekuća, vratite je na štednjak i kuhajte dok vlaga ne ispari.
U smjesu dodajte parmezan, peršin, jaje, sol, papar i muškatni oraščić te miješajte dok se sastojci ne sjedine.
U veliki lonac s vodom dodajte sol i zakuhajte do vrenja. Tijesto izrežite na četiri komada i jedno po jedno razvaljajte. Dok valjate jedan komad, ostale držite prekrivene da se ne isušuju. Razvaljano tijesto provucite kroz mašinu za tjesteninu prilagodivši željenu veličinu trakica.
Pripremite zdjelicu hladne vode. Na lagano pobrašnjenu radnu površinu položite trakice tijesta i na svaka dva i pol centimetra do pola trakice stavite žličicu nadjeva. Kistom premažite vodom tijesto između hrpica nadjeva i preklopite trakicu. Dobro pritisnite krajeve kako biste istisnuli višak zraka i učvrstili rubove.
Oštrim nožem prerežite između nadjeva kako biste dobili raviole, a potom dodatno rubove svakog pojedinačnog raviola pritisnite vilicom. Položite ih na papirnati ručnik i pokrijte dok radite ostale raviole.
Potom u tavu stavite maslac i kadulju te ostavite na laganoj vatri da se rastopi. Začinite solju i paprom te držite na toplom.
U lonac sa ključalom vodom dodajte raviole i kuhajte ih oko pet minuta dok ne zaplutaju na površini. Ocijedite raviole i stavite ih na tanjur, a prije posluživanja začinite žlicom otopljenog maslaca i kadulje te pospite parmezanom.
POGLEDAJTE LIVE PRIJENOS ŠPANCIRFESTA 2021: