To je to što me zanima!

Pripremite kod kuće rezance za juhu kao što su ih radile bake

Popularne lazanje ne potječu iz Italije, nego iz stare Grčke, u kojoj se od antike pravilo jelo od nekoliko slojeva tjestenine i punjenja umakom, a chef Bremec nam je otkrio najbolji recept
Vidi originalni članak

Željko Neven Bremec, vrhunski chef, predsjednik i predavač na ŠKMER-u (Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija), i dugogodišnji voditelj radionica, otkrio je tajnu pripreme fantastičnog tijesta za lazanje.

- Ako ne stavljate parmezan na vrh lazanja, nego goudu ili neki drugi meki sir, trebate ga naribati najsitnije što možete kako bi dobio smeđu boju. Ako takav sir ostane u većim komadima, on se topi i širi te zna po krajevima izgorjeti. Nakon što ste lazanje zapekli u pećnici, izvadite ih i počnite rezati tek nakon 20-ak minuta – savjetuje Bremec.

Dodaje da su tjestenine najbolje i najukusnije kad se jedu odmah nakon kuhanja i pomiješaju s umakom, no ako ste napravili veće količine nego što vam treba za obrok, preporučuje da ih pobrašnite na plehu i zamrznete. 

- Kad se zamrznu, vakuumirajte ih ili dobro omotajte plastičnom folijom u količinama dostatnim za željene porcije i pohranite u zamrzivač. Tako pripremljenu tjesteninu, kad vam zatreba, ponovno stavite u kipuću vodu te ćete brzo dobiti dobru domaću namirnicu kad vam zatreba - kaže chef Bremec, koji je kuharski renome stekao kuhajući u Villi Astra u Lovranu, a potom se preselio u Split, gdje je vodio kuhinje boljih restorana.

Tjestenina za lazanje i rezance

Sastojci: 500 g glatkog brašna, 250 g brašnaa od durum pšenice, 2-3 jaja, 5 žumanjaka, sol, maslinovo ulje, 180 ml vode

Priprema: U miješalicu za tijesto dodajte suhe sastojke i izmućena jaja te ih počnite mijesiti na laganoj brzini, pomalo dodajući maslinovo ulje i vodu. Mijesite 10-ak minuta dok se tijesto ne spoji s brašnom te se počne odvajati od krajeva posude.

Izvadite ga i pustite da odmori pokriveno barem pola sata. Izvucite tijesto na mašini za valjanje ili valjkom. Oblikujte rezance ili tijesto/plahte za lazanje.

Ako nemate mašinu, smotajte tijesto u rolu te izrežite na željenu širinu. Pustite da se osuši ili zamrznite već oblikovano i izvagano na porcije.

Idi na 24sata

Komentari 82

  • slatko volim 07.01.2018.

    Kad mi se baš jedu lazanje ili kaneloni, sama napravim tijesto ali sa običnim uljem ne maslinovim..kada radim torteline i fuže, onda znam dodati i malo maslaca, a za fuže naravno i bijelo vino. Brašno svejedno koje, mada preferiram pola-pola, a cijela jaja nikako, samo žumanjci.

  • 07.01.2018.

    odlično

  • 07.01.2018.

    evo sve poludila,,,razvlaci rezance,kore hm bipppp da razvlacim i mjesim,,,

Komentiraj...
Vidi sve komentare