Ako ste ove godine vi zaduženi za božićni ručak i pomirili ste se s poslom oko desetaka jela, priloga i slastica za svoju obitelj, tu smo da vam kažemo da postoji lakši način pripreme, ako volite biti spremni.
POGLEDAJTE VIDEO: Trikovi za odabir najboljih namirnica
Kate Hall, savjetnica za kuhanje i zagovornica protiv rasipanja hrane, smatra da rizici od nestašice hrane, rasta cijena, samoizolacije i opće mržnje prema pranju posuđa znači da se isplati rano krenuti u pripremu božićnog ručka. Stvarno rano.
- Pripremila sam svoju božićnu večeru, a još nije ni prosinac. Imam dvije male mesne rolade, puricu, kuhanu šunku, hrenovke u lisnatom tijestu, nadjev za puricu u lopticama, krumpir, pastrnjak, mrkvu, prokulice, cvjetaču, umak od sira, brokulu i mahune - rekla je. I sve to stane u jednu duboku ladicu, zahvaljujući vrhunskoj organizaciji zamrzivača.
- Prvi put sam unaprijed pripremila božićni ručak 2020. godine jer nisam bila sigurna hoćemo li moći posjetiti obitelj, gdje smo planirali jesti. Imati rezervu u zamrzivaču me je osiguralo da Božić neće biti uništen ako ćemo morati ići u izolaciju - objasnila je.
Ove godine ona je domaćin obiteljskog ručka i na Božić želi provesti što manje vremena u kuhinji. Vrijeme kuhanja božićnog ručka skratila je na samo dva sata, uz minimalno pranje posuđa.
- Upalit ću pećnicu oko 11 sati, a jest ćemo oko 13 sat - rekla je.
Kateini savjeti o tome kako sve unaprijed pripremiti ručak vam mogu uštedjeti vrijeme i živce.
Krumpiri
Ako kuhate krumpire od sada do 25. prosinca, prokuhajte dva puta veću količinu i pola zamrznite kako bi bili spremni za kuhanje na Božić. Još smrznute ih treba staviti na pleh i ispeći.
- Ja krumpire ogulim, nasjeckam i kuham pet minuta - rekla je Kate, koja je zatim ocijedila krumpire i složila ih na protvan obložen papirom za pečenje. Pokapala ih je uljem i ostavila da se u potpunosti ohlade. Potom je krumpire na protvanu stavila na dva sata u zamrzivač kako bi se smrznuli, ali ne i slijepili. Zatim ih prebacuje u Ziplock vrećicu za zamrzavanje za višekratnu upotrebu.
Na Božić zagrijte žlicu ili dvije ulja ili masti na protvanu dok ne postane vruće. Pažljivo dodajte smrznuti krumpir s malo ružmarina po želji i cijelim režnjevima češnjaka (koji se isto mogu smrznuti!) i kaže da ih normalno peče, oko sat vremena na 190°C ili 170°C u pećnici s ventilatorom.
Isjeckajte povrće
Tko želi sjeckati mrkvu na Božić kada se otvaraju darovi i pjevaju pjesme?
- Sve povrće je oguljeno, nasjeckano i blanširano prije zamrzavanja, ali nije kuhano - rekla je Kate.
Blanširanje znači stavljanje povrća u kipuću vodu na 1 do 2 minute prije nego što se brzo ohladi u ledenoj vodi. Ovaj proces pomaže povrću da zadrži boju, teksturu i okus kada je zamrznuto. Povrće se rasporedi u pladnjeve, zamrzne, a zatim stavi u Ziplock vrećice.
- Mrkva i pastrnjak će biti pečeni u medu - rekla je.
Na Božić će baciti korjenasto povrće u sol, papar, med i ulje prije pečenja i peći dok ne postane mekano, ljepljivo i karamelizirano, oko 45 minuta. Korjenasto povrće se također može kuhati na pari ako nemate mjesta u pećnici.
Brokula i mahune mogu se kuhati od smrznutih, ali trebate smanjiti vrijeme kuhanja za koliko su dugo blanširane.
- Smrznute prokulice je najbolje peći budući da kuhanje može dati vlažan i žilav rezultat. Ne odmrzavajte povrće - kaže Kate, budući da je voće i povrće puno bolje kad se stavi smrznuto kuhati.
Prilozi
Vjerojatno je najbolji dio božićne večere najviše posla. Raznolikost i broj priloga stvar je osobnog ukusa, no dosta ih se može unaprijed pripremiti kako biste imali maksimum okusa.
Napravljeni nadjev može se zamrznuti u kuglicama ili u vrećici. Ako želite nadjenuti puricu, nadjev odmrznite preko noći u hladnjaku. Kuglice nadjeva od kadulje, luka i kobasica mogu se peći od smrznutog uz pticu ili na protvanu.
Sir s cvjetačom mnogima je veliki favorit, ali je puno posla, pa je dobro umak od sira unaprijed pripremiti i smrznuti. Umak odmrznite u hladnjaku preko noći, a zatim umiješajte smrznute cvjetiće cvjetače i stavite ravno u posudu za pečenje te dodajte ribani sir. Pecite dok se ne zapeče i dobije zlatno-smeđu boju.
Božićni crveni kupus jedno je od onih jela koje je još bolje kad je pripremljeno unaprijed. Zamrznite nakon pripreme i odmrznite preko noći prije zagrijavanja na ploči za kuhanje ili u mikrovalnoj pećnici.
Hrenovke u lisnatom tijestu mogu se pripremiti i zamrznuti prije pečenja. Većina kobasica se može peći od smrznutih, samo provjerite upute na pakiranju.
Meso
Možete kupiti smrznutu puricu ili ju sami zamrznuti svježu.
Također možete zamrznuti kuhanu šunku. Treba ju narezati i složiti tako da između svakog komada šunke je list papira za pečenje. Na taj način se neće zajedno smrznuti i lakše i prije će se odmrznuti. Nakon prvog odmrzavanja šunka se ne bi trebala ponovo zamrzavati. S ostacima možete pripremiti ukusne sendviče.
Najbolji način za zamrzavanje sirovog mesa je u originalnom pakiranju. Ako nije dobro zamotano, zamotajte u prozirnu foliju, a zatim u kuhinjsku foliju i stavite u nepropusnu vrećicu za zamrzavanje te istisnite što više zraka.
Puretinu i kuhanu šunku prije pripreme morate temeljito odmrznuti, idealno na dnu vašeg hladnjaka. Za puricu, trebat će vam 8 do 12 sati po kilogramu. Moglo bi potrajati nekoliko dana pa se pobrinite da ju na vrijeme premjestite iz zamrzivača u hladnjak.
Obavezni umaci
Priprema umaka od nule može biti pitanje minuta nakon što je pečenje završeno, ali priprema dobrog umaka počinje s dobrim temeljcem.
Upotrijebite iznutrice za pripremu umaka od puretine ili posjetite svog mesara kako biste kupili nekoliko pilećih ili goveđih kostiju, ovisno o tome što će vam biti glavno jelo za Božić, piše BBC Food. Kuhanje temeljca je najjednostavnije u ekspres loncu, a potrebno je samo vrijeme bez rada na ploči za kuhanje. Odmrznite temeljac preko noći u hladnjaku i upotrijebite u umaku sa svim onim ukusnim sitnim komadićima pečenja koji su ostali nakon rezanja, kao i s malo umaka i ulja od pečenje.
Umak od brusnica može se čuvati u hladnjaku tjedan dana, a ako ga radite unaprijed slobodno ga možete zamrznuti - okus je jednak kad se odmrzne. Ako se smrzava, odmrznite u hladnjaku 24 sata prije posluživanja.
Vodič kroz zamrzavanje
- Između 8°C i 60°C naziva se 'opasna zona za hranu kad se bakterije brzo razmnožavaju. Ako ste nešto skuhali, a ne planirate odmah pojesti, morate to brzo ohladiti i staviti u hladnjak ili zamrzivač u roku od dva sat - kaže Kate.
Kate upozorava da 'ne stavljate vruću hranu u hladnjak ili zamrzivač, jer će to podići temperaturu i ugroziti drugu hranu'.
Odmrznite hranu na tanjuru na dnu hladnjaka, a zatim upotrijebite u roku od 24 sata od odmrzavanja. Hranu možete odmrznuti i u mikrovalnoj pećnici, ako imate odgovarajuću postavku za odmrzavanje (pobrinite se da uklonite svu ambalažu).