Ako se još niste primili pripreme zimnice, još stignete. Donosimo vam zgodne recepte kako sačuvati povrće i voće, a tu su i ideje za voćne sirupe koji se piju razrijeđeni s vodom.
Kiseli kupus
Sastojci:
- 25 kilograma kupusa
- oko pola kilograma soli
- pola šalice papra u zrnu
- pola šalice kukuruza u zrnu
- 15-ak lovorovih listova
- po želji nekoliko čili papričica
- mlake vode po potrebi
Priprema:
Najprije odvojite nekoliko glavica i tanko narežite. Ostalim glavicama uklonite vanjske listove koji su oštećeni, a tvrdu sredinu zarežite tako da u udubinu možete nagurati sol.
Na dno bačve u kojoj kiselite (ili specijalne vreće) stavite pola šalice soli, naribani kupus, papar, kukuruz, lovorov list (i eventualno čili) pa glavice. Potom tako napravite još nekoliko redova dok sve ne poslažete.
Zalijte kupus mlakom vodom tako da ga skroz prekrije. Stavite nešto teško na vrh (da drži glavice pod vodom). U narednim danima provjerite ima li dosta vode i dolijte po potrebi vodu u kojoj ste otopili malo soli.
Ajvar
Sastojci:
- 10 kg crvene rog paprike
- 3 velika patlidžana
- 5 dl ulja
- 5 žlica soli
- 1 velika žlica šećera
- 1 žličica mljevenog čilija
POGLEDAJTE VIDEO: Mladi Zadranin stvara jestiva umjetnička djela
Postupak:
Papriku i patlidžane pecite na roštilju (ako imate priliku) ili kod kuće u pećnici. Pecite dok tu i tamo malo ne pocrni. Potom stavljajte u veliki lonac i poklopite - da se dobro upari jer je tako puno lakše skinuti kožu.
Sljedeći korak, nakon što se ohladi dovoljno da možete držati u rukama, je guljenje paprike i patlidžana te čišćenje od koštica. Oboružajte se strpljenjem jer to zna trajati, posebno ako se na pojedinim komadima koža ne želi odvojiti lako.
Nakon toga oguljeno povrće stavite da se dobro ocijedi. Računajte da će vam za to trebati oko tri sata. Slijedi usitnjavanje, a za to je savršen stroj za mljevenje mesa.
Stavite samljeveno povrće u velik lonac i kuhajte na laganoj vatri. Ajvar je potrebno cijelo vrijeme polako miješati. Nakon 20 minuta polako ulijte 1 dcl ulja pa kasnije svakih 20 minuta po 1 dcl dok sve ulje ne potrošite. Važno je da ulje ne isplivava na površinu.
Ajvar je gotov kada kuhačom prođete po dnu lonca i ocrta se put - možete vidjeti dno dok se ajvar polako vraća na mjesto. Sol, šećer i čili se dodaju pred kraj kuhanja, otprilike 20-tak minuta do završetka.
Kada vidite da se bliži kraj kuhanju, stavite čiste teglice i poklopce u pećnicu na 100 stupnjeva da se dobro zagriju. Potom ih izvadite pa u njih stavljajte vruć ajvar. Kada teglice napunite, u svaku na vrh stavite malo ulja da prekrije ajvar. Prije zatvaranje premažite uljem i rub teglica i tek tada čvrsto zatvorite.
Sve teglice složite na mjesto gdje će moći stajati oko 24 sata dobro pokrivene dekama (sa svih strana). Cilj je postići da se što sporije hlade i tako se dobro pasteriziraju. Kada se skroz ohlade, spremite ih na tamno i hladno mjesto.
Ukiseljena cikla
Sastojci:
- 5 kg cikle
- 0,7 l alkoholnog octa
- 2,5 l vode
- 3 žlice soli
- 6 žlica šećera
- žličica papra u zrnu
- žličica kima
Priprema:
Ciklu operite, nemojte je guliti. Kuhajte ju dok vilica bez problema ne uđe u nju. Potom je ocijedite, malo ohladite, ogulite, narežite na tanke šnite i slažite u staklenke.
U loncu zakuhajte vodu, ocat i ostale sastojke pa vrućom tekućinom prelijte narezanu ciklu. Teglice zatvorite pa ih prekrijte sa dekama da se hlade što sporije. Na kraju ih čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.
Turšija
Ova kisela zimnica savršen je dodatak jelima, posebno od mesa, jer sadrži mnoštvo raznolikog povrća. U davna vremena to je bio način čuvanja kako bi se povrće posluživalo i tijekom zimskih dana.
Sastojci (ukupno 3 kg povrća):
- krastavci
- mrkva
- zelene rajčice
- zelene paprike
- cvjetača
- kupus
- lučice
- mahune
za tekućinu kojom se povrće prelije:
- 3 litre vruće vode
- 100 g soli
- 400 g šećera
- 2 žličice vinobrana
- 3 žličice konzervansa
- 1 litra alkoholnog octa
- papar u zrnu
- 6 suhih listova lovora
Priprema:
Povrće se opere pa se kupus izriba, a ostalo nasjecka. Lučice ostaju cijele. Sve se stavi u veliku posudu i zalije preljevom koji se ranije dobro promiješa da se sol, šećer i ostalo otope.
Potom se ostavi preko noći poluotvoreno kako bi mjehurići zraka izašli. Nakon toga se zatvara i spremi u hladniji, tamniji dio doma. Turšija je spremna za jelo nakon nekih mjesec dana.
Kečap
Sastojci:
- 20-ak rajčica
- luk
- crvena paprika
- 1 i 1/2 žličice sjemenki celera
- žličica sjemenki gorušice
- žličica pimenta
- štapić cimeta
- šalica smeđeg šećera
- 1 i 1/2 šalice octa
- žličica paprike
Priprema:
U tavi propirjajte rajčice, luk i papriku, usitnite povrće u pire pa vratite u tavu. Kuhajte pire sat vremena. U manju gazu stavite sjemenke gorušice i celera, piment i cimet te zavežite “vrećicu”. Šećer i “vrećicu” začina dodajte povrću te na manjoj vatri kuhajte 25 minuta. Dodajte ocat i papriku pa kuhajte dok se umak ne zgusne.
Ulijte kečap u tri vruće sterilizirane staklenke i dobro ih zatvorite. Kuhajte deset minuta u kipućoj vodi. Kečap upotrijebite nakon što je odstajao tjedan dana. Otvoreni umak čuvajte u hladnjaku, a neotvorene staklenke do godinu dana na tamnom, hladnijemu mjestu.
Povrće za juhu
Mrkva, peršin, celer, korabica, kelj i zelje se naribaju ili narežu na tanke rezance. Još je bolje sve skupa protjerati kroz stroj za meso. Povrće se potom posoli i ostavi da omekša. Potom se čvrsto utisne u staklenku i zatvori. Za 1 kg povrća potrebno je 300 g soli.
Marmelada od bresaka
Sastojci:
- 1 kg bresaka
- 500 g šećera
- 1 limun izrezan na kriške
Postupak:
Breskve se obrišu krpom da se uklone dlačice ili se preliju vrelom vodom i ogule. Potom se uklone koštice, narežu se i kuhaju u malo vode dok ne budu mekane. Nakon toga se propasiraju i pomiješaju sa šećerom i limunom. Smjesa se kuha na laganoj vatri doke ne postane gusta.
Na kraju je ulijte u staklenke i pasterizirajte.
Savjet naših baka: Marmelada od bresaka je puno bolja kad se breskve spoje sa kakvom drugom vrstom voća. Na primjer, šljive, kruške, maline, dunje...
Sok od jabuka
Sastojci:
- 4 kg jabuka
- 500 g šećera
- sok od 4 limuna
Postupak:
Ogulite jabuke, izrežite ih i stavite u lonac. Ulijte vode toliko da bude dva prsta iznad jabuka i kuhajte oko 5 minuta. Poklopite i ostavite tako do drugog dana.
Potom to procijedite kroz gazu. U sok dodajte šećer i sok limuna pa stavite na štednjak da provrije i šećer se otopi. Na kraju ulijte sok u staklenke i pasterizirajte.
Kompot od šljiva
Sastojci:
- 1,5 kg šljiva
- 2 žlice šećera
- 2 žlice meda
- 8 šalica vode
- žličica cimeta
- 2 žlice ruma, sok od limuna
- nekoliko klinčića
Postupak:
Najprije napravite sirup od šećera i vode (kuhajte kratko) pa u to dodajte limunov sok, rum, cimet i klinčiće. Šljive očistite od koštica pa slažite polovice u staklenke, prelijte sirupom, zatvorite i pasterizirajte.
Marmelada naših baka
- 2 kg borovnica
- 1/4 kg jabuka
- 1/4 kg krušaka
- 1/4 kg zrelih buča (oguljenih, izrezanih na male kriške)
- 2 i 1/4 litre meda
- cimet i klinčići
Postupak:
Borovnice se stave u cjedilo i preliju vrelom vodom tri puta. Zatim se kuhaju sa ostalim sastojcima dok sve ne postane mekano. Kaša se potom propasira i ponovno kuha na laganoj vatri dok ne dobije željena tekstura.
Marmeladu ulijte u staklenke, poklopite i pasterizirajte.
*ovaj recept je objavljen u 'Knjizi za svaku ženu' izdanu davne 1952. godine u Zagrebu
Sirup od kupina
Kilogram kupina zgnječite u emajliranoj posudi i ostavite da odstoje tijekom noći na hladnome. Drugi dan procijedite kroz sokovnik ili lanenu krpu i stavite kuhati.
Kad sok zavrije, dodajte kilogram šećera i kuhajte stalno miješajući do željene gustoće. Još vrući sirup ulijte u pripremljene sterilizirane boce i hermetički zatvorite. Pohranite na hladno mjesto.
Sirup od metvice
Stavite četiri litre vode i dva kilograma šećera na vatru te kuhajte dok ne zavrije. Smanjite vatru i kuhajte pola sata u polupokrivenoj posudi. Ugasite vatru i dodajte procijeđeni sok od 4 limuna pa pustite da se ohladi.
Kad je sirup već mlak, dodajte 500 grama metvice i promiješajte. Ostavite da odstoji 24 sata. Procijedite kroz gazu. Ulijte u steriliziranu staklenu bocu. Poslužite s mineralnom ili običnom vodom, ukrašeno listićima metvice i limunom.
Sirup od jabuka
Narežite kilogram jabuka na ploške i stavite u lonac. Zatim zalijte vodom tako da prekrije jabuke četiri-pet prstiju iznad. Kuhajte oko deset minuta pa pustite da odstoje 12 sati.
Procijedite sok te na svaku litru dodajte sok jednog do dva limuna i 500 grama šećer. Izmiješajte pa ponovno stavite kuhati dok ne zakuha. Dodajte vanilin šećer i kuhajte još pet minuta. Sirup ulijte u sterilizirane boce.
Postupak pasterizacije
Na dno širokog lonca stavite kuhinjsku krpu pa na nju poslažite dobro zatvorene staklenke i dopunite lonac vodom tako da bude do 2/3 visine staklenki.
Kuhajte na laganoj vatri oko pola sata pa vruće boce izvadite i poslažite u kutiju koju potom dobro omotate dekom (ili s više njih) - poanta je da se staklenke hlade što sporije kako bi se kečap dobro pasterizirao.
POGLEDAJTE NOVI KULINARSKI SERIJAL 'LEĐA O LEĐA':