Glavni sastojak savršenoga božićnog ugođaja je dobro raspoložena domaćica, tvrdi Nigella Lawson. A ona dobro zna o čemu govori.
POGLEDAJTE VIDEO:
Ova majka dvoje djece od samouke kuharice pretvorila se u pravu kućnu božicu, kako je od milja zovu Britanci, koji požudno gutaju njezine kulinarske savjete u televizijskim emisijama i priručnicima.
Za to je zaslužna nevjerojatna lakoća kojom Nigella u svako godišnje doba priprema ukusna jela i stvara domaću atmosferu koja miriše na bakine kolače. Pritom se ne oslanja na “šminkersku hranu”:
- Nitko nije suviše profinjen da uživa u jednostavnim užicima domaće kuhinje koja budi radost u srcu - tvrdi Nigella.
Čak i kuhanje gomile blagdanskih poslastica trebalo bi biti radosno - stoga Nigella savjetuje domaćicama da najprije skuhaju savršenu šalicu kave, popiju je u miru Božjem, a tek se onda upuste u “nakuhavanje”. Goste bi trebale dočekati dotjerane, ali bose, jer ništa ne uništava zabavu kao neudobne cipele.
- Ne treba bježati iz kuhinje nego treba u kuhinji tražiti utočište - geslo je Nigelle Lawson.
Budući da je sama naučila kuhati, ne voli kad je nazivaju slavnom kuharicom i ne smatra se gastronomskom stručnjakinjom, nego tvrdi da kuha za obitelj i iz zabave.
Napisala je niz knjiga o kulinarstvu. Njezina knjiga “Kako jesti” proglašena je najvrednijim kulinarskim vodičem desetljeća, knjiga “Kako biti božica kuhinje” osvojila je British Book Award, a “Nigellini zalogajčići” WH Smith Award.
Čokoladni voćni kolač
Sastojci: 350 g suhih šljiva, 250 g grožđica, 125 g ribizla (može i zamrznutih), 175 g maslaca, 175 g smeđeg šećera, 175 ml meda, 125 ml likera od kave, 2 naranče, 4 žličice cimeta, 2 žlice kakaa, 3 jaja, 150 g brašna, 75 g mljevenih badema, 1/2 žličice praška za pecivo, 1/2 žličice sode bikarbone, zlatne i čokoladne kuglice za ukras
Priprema: Lim za kolače obložite papirom za pečenje. suhe šljive sitno nasjeckajte, narančama naribajte koru i iscijedite ih. u veliku, široku posudu stavite voće, maslac, šećer, med, liker od kave, narančinu koru i sok, cimet te kakao. uz povremeno miješanje zagrijavajte dok ne prokuha. Pustite da lagano kuha deset minuta, maknite s vatre i ostavite da se hladi pola sata. u mješavinu dodajte umućena jaja, brašno, bademe, prašak za pecivo i sodu bikarbonu te dobro promiješajte. Pecite na 150 stupnjeva od 105 minuta do dva sata. Ohladite, izvadite iz lima i ukrasite.
POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: