To je to što me zanima!

Prhko tijesto: Evo zašto ga je bolje raditi sa svinjskom mašću

Tu je i recept za pitu od maka. Rabite li mast, kore će biti krhke, lakše će pucati pa pazite kako rukujete njima, posebice nakon pečenja. S druge strane, ljepše će upiti kremu
Vidi originalni članak

Pita s nadjevom od maka i tijestom koje sadrži kvasac kolač je za sve prilike. Obično se kore za ovakve kolače izrađuju od prhkog tijesta u kojemu se koristi maslac, ponekad i mast.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Rabite li mast, kore će biti krhke, lakše će pucati pa pazite kako rukujete njima, posebice nakon pečenja. S druge strane, ljepše će upiti kremu. Jesu li jaja za pripremu pite dovoljno svježa, možete provjeriti ako ih stavite u čašu sa slanom vodom. Ako potonu na dno, jaja su svježa, u protivnom ih nemojte upotrebljavati. Čvrsti snijeg od bjelanjaka dobit ćete ako dodate malo gustina i nekoliko kapi limuna.

Čest je sastojak prašak za pecivo, ali može se koristiti i kvasac. Rezultat je nešto između dizanog i prhkog tijesta, a imajte na umu da tijesto ne treba ostaviti da naraste, nego se odmah valja u kore, čime se dodatno štedi na vremenu potrebnom za pripremu. Tijesto je najjednostavnije razvaljati na papiru za pečenje. S obzirom na to da kore trebaju biti veličine lima za pečenje (35x40 cm), papir za pečenje izrežite na tu veličinu.

POMODARSTVO ILI POTREBA? Raw food: Recepti za kolače, pizzu, lazanje, umake, ražnjiće

Na sredinu papira stavite komad tijesta i razvaljajte ga unutar komada papira. Na taj ćete način dobiti ujednačen oblik i osigurati da kore budu jednake veličine. Pomoću papira za pečenje lakše ih je prenijeti. Mak je potrebno prokuhati u mlijeku te spojiti sa šećerom i snijegom od bjelanjaka. Mak se tipično aromatizira rumom, a odličan dodatak je i vaniliju te malo narančine kore koja će se lijepo uklopiti. Odlično se slaže i sa sirom te grožđicama ili mljevenim orašastim plodovima.

Prije stavljanja pite u pećnicu, gornju koru izbockajte vilicom kako ne bi promijenila oblik. Pecite pitu dok se gornja kora ne zarumeni. Kad se ohladi, pospite šećerom u prahu, narežite na kriške i poslužite. Pitu nakon pečenja možete i premazati pekmezom koji zagrijte s malo vode. Silikonskim kistom premažite pitu.

Pita od maka

Sastojci: Tijesto: paketić suhoga kvasca, 3 žlice šećera, 600 g brašna, 200 g masti ili maslaca, 200 ml mlijeka, sol, 3 žumanjka, naribana limunova kora; Nadjev: 300 g mljevenog maka, 200 g šećera, 2 žlice ruma, 3 bjelanjka, 100 ml mlijeka, sitno naribana narančina kora

KRALJICE SLATKIŠA Izrađuju 3D poklon-slastice: Od keksa do lizalica s likovima

Priprema: Razmutite kvasac u toplome mlijeku. Pomiješajte sve ostale sastojke i dodajte kvasac s mlijekom pa zamijesite tijesto. Podijelite na tri jednaka dijela te svaki dio razvaljajte u pravokutnik na papiru za pečenje, dimenzija oko 35x40 cm. Mak prokuhajte u mlijeku sa šećerom. Dodajte rum i narančinu koru. Umutite bjelanjke u čvrsti snijeg i izmiješajte s makom. Prvu koru stavite u dublji lim, premažite polovicom nadjeva, poklopite drugom korom te premažite ostatkom nadjeva. Na vrh stavite zadnju koru. Izbockajte je vilicom. Pećnicu ugrijte na 200°c i pecite pitu dok se gornja kora ne zarumeni.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 5

  • 15.02.2020.

    Pita od sira ovaj vikend🥧,prhko tijesto pravim s maslacem.

Komentiraj...
Vidi sve komentare