To je to što me zanima!

Previše se okretao na glavi: Muškarac dobio tumor na glavi nakon desetljeća breakdancea

Znanstvenici u Danskoj objavili su studiji slučaj koja otkriva neočekivanu posljedicu jednog od najpoznatijih pokreta u breakdanceu - okretanja na glavi
Vidi originalni članak

U studiji slučaja, objavljenoj u medicinskom časopisu BMJ, muškarac u ranim 30-ima, koji se breakdanceom bavio gotovo 20 godina, liječen je zbog benignog tumora koji je narastao na debljinu veću od jednog centimetra.

Smatra se da je stanje, ponekad nazivano i "breakdance izbočina", uzrokovano ponavljajućim trenjem između tjemena i poda tijekom headspina (okretanja na glavi), dodatno pogoršano pritiskom koji se stvara tijekom tog pokreta.

- Vjerujemo da je ovo stanje rezultat ponovljenog trenja između glave i poda, u kombinaciji s opterećenjem koje se stvara tijekom headspina, a koje se nakuplja tijekom godina breakdancea - izjavio je dr. Christian Baastrup Søndergaard, specijalist neurokirurgije u Rigshospitaletu u Kopenhagenu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ovaj ponavljajući stres na lubanji, tjemenu i koži vjerojatno potiče upalu, a s vremenom, manja krvarenja mogu dovesti do zadebljanja kože i stvaranja ožiljnog tkiva, čime nastaje karakteristična izbočina.

Pacijent je prije operacije uklanjanja benignog tumora prijavljivao nelagodu i bol, a izbjegavao je izlaziti u javnost bez kape kako bi prikrio izbočinu.

Nakon operacije, pacijent se osjećao bolje.

- Odlično je moći izlaziti u javnost bez kape. Mnogi mi govore da više ne primjećuju izbočinu i da mi glava izgleda potpuno normalno - naveo je.

SVE SE USPORAVA... Metabolizam se mijenja dok starimo, evo kako se prilagoditi

Iako je zajednica plesača breakdancea svjesna ovog stanja, prema studiji slučaja, medicinska literatura o "rupi od headspina" još je uvijek ograničena. Korisnici na Reddit forumu r/bboy, namijenjenom plesačima tog stila, raspravljali su o razvijanju ćelavih točaka s vremenom te su dijelili savjete poput nošenja podstavljenih kapa ili korištenja gel jastučića ispod kape prilikom izvođenja ovog pokreta.

Breakdance, poznat kao "breaking" među sportašima, debitirao je kao službeni sport na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine. Breakeri se natječu u koreografijama koje se ocjenjuju prema kriterijima poput izvedbe, muzikalnosti, originalnosti i tehnike.

PROMO Muče li vas grčevi u trbuhu? Ovo su neki od mogućih uzroka

Iako je breaking poznat po svojoj atleticizmu i kreativnosti, nosi i značajne fizičke rizike. Ti rizici uključuju sindrom karpalnog tunela i druge živčane probleme, kao i stanje poznato unutar zajednice breakera kao "rupa od headspina" – ozljedu uzrokovanu prekomjernim okretanjem na glavi, piše CNN.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • hf47 11.10.2024.

    Zadebljanje kao i na dlanovima što ljudi koji rade rukama imaju...

  • krkanero 11.10.2024.

    tom logikom bi svi uredski štakori imali tumor na g.zici

  • H E L L Raiser 11.10.2024.

    9

Komentiraj...
Vidi sve komentare