To je to što me zanima!

Povratite gubitak okusa i mirisa 'treningom' čula uz našu mediteransku prehranu

Trening mirisa, istaknula je poznata nutricionistica Olja Martinić, može se provoditi tako da jedete omiljenu hrani i zamišljate njezin okus, a poželjno je koristiti i probiotike koji se uzimaju oralno...
Vidi originalni članak

Croissanti punjeni kajganom uz dodatak lososa ili pancete, eggburgeri, kao i grdobina u umaku od škampi pripremljeni su u nedjelju na 3.paljenju svijeće za Gastroadvent u splitskom Chops Grill Steak & Seafood restoranu.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako je izgledao prošlogodišnji Gastroadvent u Splitu?

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Manifestacija je to koja se 11 godina zaredom u Splitu održava u organizaciji nutricionistice i dijetetičarke Olje Martinić u nedjeljama uoči došašća. Objedinjuje pripremu jela s nekom od namirnica koje su obilježile Dalmaciju kroz stoljeća, paljenje adventskih svijeća od strane novinara te Oljine nutricionističke savjete. Za jelovnik zadužen je bio chef Ivan Nikolić, a odabrao je jednostavne zalogaje koji se mogu preuzeti iz kuhinje ovog restorana i konzumirati drugdje. Olja Martinić, pak, kroz manifestaciju je poslala poruku da se gubitak okusa i mirisa uslijed korona virusa mogu povratiti "treningom" osjetila.

- Gubitak okusa i mirisa u Covidu-19 posebno je izražen, pa iako bio privremen, vrlo je neugodan. Prosječna prevalencija gubitka mirisa je oko 41%, dok gubitka okusa iznosi oko 38 posto. Gubitak okusa i mirisa je za ljude zbunjujući kako bi oni koji su preboljeli Covid aktivirali olfaktorne živce, većina stručnjaka im preporučuje „trening mirisa“. Upravo mediteranska prehrana doprinosi oporavku osjetila narušenih virusnim infekcijama - istaknula je Martinić.

Trening mirisa, kako je istaknula, može se provoditi da jedete omiljenu hrani i zamišljate njezin okus, a poželjno je koristiti i probiotike koji se uzimaju oralno. Izostanak mirisa i okusa praćen je i smanjenom željom za hranom, što u tom slučaju uvjetuje sporiji je oporavak. Studije pokazuju, dodala je Martinić, da je ovaj simptom češći kod mladih ljudi i žena.

- Donekle možemo intervenirati, a to je pobudimo svoja čula. To se može raditi unošenjem hrane koju dobro znamo i očekujemo poznati okus, pogotovo kad je u pitanju riba. Ako je ne možete osjetiti, potrebno je zamisliti. Veliki broj ljudi to pokušavaju to otkloniti po teksturi hrane, no danas postoje ozbiljne dijetetske preporuke. Jedna od njih je uzimanje probiotika koji se stavljaju izravno u usta. Znamo da taj gubitak jest dugotrajan, ali nije permanentan. Važno je pri oporavku probavati slane namirnice kao što je usoljena riba. U slučaju kisele hrane preporučuje kiselu kapulicu, za slatke okuse med. Za gorki okus imamo namirnice poput mediteranskog povrća koje konzumiramo, a umami, onaj posebni pet i teško objašnjiv okus koji se osjeća u jelima s natrijevim glutaminatom možete pokušati oživjeti kušanjem ribe koja ga je puna - poručila je Martinić.

U nastavku predstavljanja inovativnih proizvoda u okviru Mediteranska prehrana - MD.net, partnerskog projekta Gastroadventa, predstavila se Srednja škola „Braća Radić“ Kaštel Štafilić. Jedna je od pet županijskih srednjih škola čiji su učenici osmislili mediteranske proizvode za natjecanje iduće godine u Španjolskoj. Mladi Kaštelani su proizveli energetske pločice“100 percent“ od boba, datulja, grožđica, suhih smokava, rogača, limuna i maslinovog ulja.

- Glavni cilj projekta je skladu s UNESCO-ovom Konvencijom o mediteranskoj prehrani podizanja kvalitete prehrane i života u 9 zemalja projektnih partnera, kao i promoviranja mediteranske prehrane, koja je prepoznata kao zlatni standard. Inovativni prehrambeni proizvodi koji su osmislili učenici ocjenjuju se na Gastroadventu 2020., a najbolji će temeljem daljnjih projektnih aktivnosti biti predstavljen u Sevilli - navela je Olja Martinić.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare