Kad uranjate cvjetove bazge u tijesto, držite ih za stapku, a tijekom prženja u vrućem ulju pazite da dobiju lijepu zlatnu boju sa svih strana. Pohana bazga jede se kao slatki desert.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pohani slatki cvjetovi u tri varijante
S pivskim tijestom
Sastojci: cvjetovi bazge, 1 šalica ječmenog brašna, 1 šalica pšeničnog brašna, pivo - količina po potrebi, malo soli
Priprema:
Od navedenih sastojaka (svih osim bazge) napravite tijesto nalik onome za palačinke. U to umačite cvjetove bazge i pržite ih kratko u vrućem ulju, dok ne porumene. Na kraju ih pospite šećerom s aromom vanilije, cimetom i mljevenim bademima ili lješnjacima.
Sa snijegom od bjelanjaka
Sastojci: 8 velikih cvjetova bazge, 2 šalice brašna, mlijeko - količina po potrebi, 1 jaje, snijeg od 2 bjelanjka
Priprema:
Najprije pomiješajte brašno, jaje i mlijeko tako da dobijete smjesu kao za pripremu palačinki. Kad je smjesa glatka, u nju polako umiješajte snijeg od bjelanjaka. Cvjetove uronite u smjesu pa pržite na vrućem ulju dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
Poslužite s umakom od omiljenog voća ili pospite mješavinom cimeta i šećera u prahu ili samo sa šećerom u prahu, kako više volite.
S prošekom ili vinom
Sastojci: cvjetovi bazge, 2 šalice brašna, 2 jaja, mlijeko - po potrebi, malo ekstrakta vanilije, malo prošeka ili nekog drugog desertnog vina, naribana korica limuna, prstohvat soli
Priprema:
Pomiješajte najprije suhe sastojke pa dodajte mokre. Dobro izradite kako ne bi bilo grudica, smjesa treba biti glatka i nalik onoj za palačinke. Cvjetove uronite u smjesu i ispržite kratko u vrućem ulju, možete i kokosovom.
Nakon što dobiju lijepu zlatnu boju izvadite ih na papirnate ubruse, da se upije višak masnoće, pa slažite na tanjur. Pospite ih šećerom u prahu i poslužite uz sladoled od vanilije.