Mnogi ga vole zbog slatkasto-kiselkastog okusa, a ako vam baš i ne odgovara, možete ga konzumirati kao sirup, za pripremu soka, jer time ni malo ne gubi na nutritivnoj vrijednosti. Osim ploda murve, koriste se i listovi, za pripremu čajnih mješavina.
POGLEDAJTE VIDEO: Novi trendovi u prehrani
Murva je, inače, česti sastojak brojnih lijekova kineske tradicionalne medicine, a evo koje joj se zdravstvene prednosti pripisuju:
1. Poboljšava kvalitetu vida
Posebno je korisna za usporavanje slabljenja vida koje se događa sa starenjem.
2. Antioksidansi djeluju protiv raka
Plod murve bogat je resveratrolom, spojem koji je prisutan i u drugom voću, primjerice grožđu. Vjeruje se da ovaj sastojak djeluje preventivno protiv raka te da može pridonijeti liječenju.
3. Jača imunitet
Plod je bogat flavonoidima i vitaminom C, koji u kombinaciji jačaju imunosni sustav. Zato je zimi čaj od murvinog lišća vrlo korisna zaštita protiv prehlade i gripe.
4. Štiti zdravlje mozga
Plodovi murve sadrže holin, koji se smatra tonikom za mozak. Da biste osjetili učinak, dobro ih je jesti svaki dan.
5. Sadrži biljne proteina
Murva sadrži biljne proteine, pa je korisna i u prehrani za vegetarijance. Naravno, ne samo za njih, već i za sve one koji razmišljaju o izgradnji svojih mišića.
6. Snižava kolesterol
Ako imate povišenu razinu kolesterola, svakodnevna konzumacija plodova murve može pomoći da ga spustite, donosi portal StethNews.