Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 10 recepata iz 1952.: Sarma, paprikaš, fileki, krumpir, juhe...
Janjeća rebra marinirana u medu i začinima
Sastojci: 1,5 kg janjećih rebara, 2 luka, 2 žličice mljevenog češnjaka, 3 žličice meda, 3 žličice maslinova ulja, 1/4 šalice sojina umaka, šalica vina, papar, sol, 1/4 šalice limunova soka, žličica cimeta
Priprema: U manjoj posudi pomiješajte narezani luk, češnjak, ulje, med, sojin umak, vino, papar, sol, limunov sok i cimet. Janjetinu stavite u vatrostalnu posudu pa je prelijte tom mješavinom. Ostavite u hladnjaku sat vremena pa prebacite u pećnicu. Pecite 40 minuta na 200 stupnjeva. Poslužite s povrćem.
Mlada janjetina s aromom suhih gljiva
Sastojci: 3 žlice maslinova ulja, češanj češnjaka, sol, papar, 8 janjećih odrezaka od buta, žlica mljevenog ružmarina, 1/4 šalice mljevenih suhih gljiva
Priprema: Pomiješajte maslinovo ulje i mljeveni češnjak. Tom smjesom premažite janjetinu pa je posolite i popaprite. Ostavite u hladnjaku sat vremena. Zatim je prekrijte mješavinom ružmarina i gljiva. Ostavite pola sata na sobnoj temperaturi. Meso prvo lagano pržite sa svake strane u tavi na maslinovu ulju pa je ubacite u pećnicu i pecite 20-ak minuta na 190 stupnjeva.
Aromatična janjetina s rižom i povrćem
Sastojci: 8 janjećih kotleta, žličica Vegete, sol, 50 g pšeničnog oštrog brašna, 50 ml maslinova ulja, čili papričica, mladi luk, paprika, žlica origana, 2-3 žlice soka limuna, riže prema želji
Priprema: Kotlete pospite Vegetom, posolite i pobrašnite. Na zagrijano ulje stavite narezanu čili papričicu, papriku i luk, dodajte kotlete, a zatim ih popržite s jedne i druge strane. Dodajte origano i limunov sok pa ostavite na vatri tri-četiri minute. Poslužite tople uz pirjano povrće i rižu.
Pečena janjetina s ružmarinom i češnjakom
Sastojci: kg janjeće plećke, 3 češnja češnjaka, 4 grančice ružmarina, 60 ml maslinova ulja, kg krumpira
Priprema: Meso stavite u vatrostalnu posudu, vrhom noža zarežite meso i ondje ugurajte češnjak. Zatvorite češnjak mesom tako da se češnjak prožme s mesom tijekom pečenja. Otrgnite listove s dviju grančica ružmarina i pospite meso.
Preostale grančice utaknite po mesu. Poprskajte uljem. Posolite i popaprite. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva. Oguljene krumpire posložite oko mesa nakon što je bilo u pećnici 20 minuta. Mesu treba oko sat da bude gotovo, a krumpirima 40 minuta. Okrenite ih tijekom pečenja.
Janjetina s mladim krumpirom
Sastojci: kg janjetine, 750 g krumpira, 4 rajčice, luk u ploškama, 60 ml maslinova ulja, sol, papar, listovi svježeg ružmarina, žličica origana
Priprema: U vatrostalnu posudu stavite janjetinu, krumpir, rajčice i luk. Poprskajte uljem te začinite s malo soli i papra. Pospite ružmarinom i origanom. Poklopite i kuhajte u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva oko sat vremena. Često podlijevajte s malo vode. Poslužite vruće.