To je to što me zanima!

Ovu biljku zovu invazivnim korovom i uporno uništavaju, a zapravo je jestiva i vrlo zdrava

Ekstrakt sušenih listova i stabljika djeluje protuupalno te kao sredstvo protiv bolova. Izvana se može rabiti za liječenje grčeva u mišićima. U prehrani se rabe mladi sočni listovi i izdanci
Vidi originalni članak

Tušanj, tušt ili portulak raste vrlo obilno kao korov u vrtovima te kao samonikla biljka uz rijeke, potoke, kanale i rubove šuma. Sije se na sunčanu mjestu, a voli pjeskovitu, dobro dreniranu zemlju. Mnogi ga smatraju korovom, a u biti je jestiva ljekovita biljka koja ima protuupalna svojstva, poboljšava cirkulaciju, bogata je antioksidansima...

POGLEDAJTE VIDEO: Vrt bez kemikalija

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ekstrakt sušenih listova i stabljika djeluje protuupalno te kao sredstvo protiv bolova. Izvana se može rabiti za liječenje grčeva u mišićima. U prehrani se rabe mladi sočni listovi i izdanci visine od tri do pet centimetra.

Ubrane izdanke potom treba odvojiti od tvrdih stabljika i dodati salatama, juhama, varivima ili tijestu za palačinke. Kuha se najviše do 15 minuta, a tako se oslobađa sluz koja blago zgušnjava juhe i daje im kremast izgled.

LAGANO I FINO Najbolji recepti za ljetne salate: Isprobajte onu s ječmom, cezar salatu, klasičnu sa šunkom...

Tušt je pogodan i za kiseljenje, ali treba biti oprezan prilikom jedenja jer sadrži oksalnu kiselinu koja opterećuje bubrege te se treba jesti u manjim količinama.

Otporan je na visoke i niske temperature te sušu, a uspijeva i na vrlo lošem zemljištu. Vrlo brzo raste i već se nakon tri do četiri tjedna može brati. Što ga više berete, to više razraste.

Tušt ima slani okus, prilično blagi, pa se najčešće jede u miješanim salatama. S njim se mogu raditi gusta juha, varivo, rižoto, maneštra ili kajgana.

Kako biste pripremili čaj, žličicu tušta stavite u šalicu kipuće vode. Pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta, a zatim procijedite. Pijete li ga kao lijek za bolesti dišnih organa, zasladite ga medom, inače ne. 

OSLOBAĐANJE NUTRIJENATA Ovih 10 vrsta povrća je zdravije i hranjivije jesti nakon kuhanja

Evo 8 razloga za uključivanje tušta u vašu prehranu:

  • Omega-3 masne kiseline - tušt je izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina bitnih za zdravlje mozga i srca. Ako ste vegan, ovo je jedan od najboljih izvora koje ćete pronaći.
  • Antioksidansi - tušt je pun antioksidansa, poput glutationa koji štiti stanice od oštećenja i usporava starenje.
  • Minerali - dobar je izvor kalcija, magnezija, kalija, željeza, fosfora, mangana, bakra, folata i selena, koji su neophodni za dobro zdravlje.
  • Vitamin C -izvrstan izvor ovog vitamina za jačanje imuniteta.

TOP 5 PREPORUKA Savjeti kako do savršenog vrta: Od sadnje i važnosti glista u zemlji do suzbijanja korova

  • Beta-karoten - bogat je i beta-karotenom, koji većini nas ozbiljno nedostaje.
  • Melatonin - tušt je rijedak biljni izvor melatonina, hormona ključnog za regulaciju sna.
  • Snižava kolesterol - sadrži betalain, antioksidans koji sprječava kolesterol da ošteti krvne žile i pozitivno utječe na razinu LDL kolesterola.
  • Triptofan - sadrži ovu važnu aminokiselinu koja regulira raspoloženje i bori se protiv depresije.
Idi na 24sata

Komentari 19

  • Mr. Spock 05.07.2022.

    Kuke, šparoge, tušt, maslačak, žućenica, divlji matovilac... Svega u prirodi u skoro svako doba godine

  • Štomikron 05.07.2022.

    Portulaku ne treba jesti u velikim količinama jer češ dobiti trč trč trčkavicu. Dobra je ali šteta što joj je sezona vrlo kratka, osim ako je zalijevamo vrlo velikim količinama vode da ostane mekana i sučna.

  • penky2 04.07.2022.

    Preukusno i pre dobro

Komentiraj...
Vidi sve komentare