Kuhanje je izazov, jer zahtijeva puno vještine, vremena i fokusa. Idealan cilj je pripremiti jelo koje oduševljava nepce, ne lijepi se za dno tave i ne zagori. Nažalost, ne snalazimo se svi dobro u kulinarstvu, čak i ako dajemo sve od sebe.
POGLEDAJTE VIDEO:
1. Kuhanje tjestenine u malo vode
Priprema tjestenine se čini jednostavnom, ali u stvarnosti nije. Morate uzeti u obzir neke čimbenike kako bi kuhanje doseglo pravu točku. Na primjer, potrebno je koristiti dovoljnu količinu vode, inače bi tjestenina mogla postati presuha, zapečena ili zalijepljena za lonac. Rješenje ovih potencijalnih problema je računanje otprilike četiri litre vode za pola kilograma suhe tjestenine. Ili, pazite da razina vode bude znatno iznad tjestenine čak i kada je kuhana.
2. Ne uzimanje u obzir vremena za kuhanje svakog sastojka
Prije dinstanja mnogi od nas počinju pirjati češnjak, zatim luk i druge začine. Potom dalje dodajemo hranu. No, češnjak se, primjerice, u sitnim komadićima, skuha pa čak i zagori prije nego dodamo ostale sastojke. Stoga je preporučljivo prvo pirjati luk, a zatim češnjak prije ostalih sastojaka.
3. Soljenje na kraju, i pretjerivanje
U nekim starim receptima možete pročitati da dodate soli po ukusu kad je gotovo. Međutim, kad bi se pridržavali ovog savjeta, vjerojatno bi hrana bila slanija na pojedinim područjima. Također treba paziti da se ne doda previše soli jer bi time mogli pokvariti jelo. Prava stvar koju treba učiniti je dodati ju dok dodajemo sastojke i kušati s vremena na vrijeme. Na taj način će se okus pojačati, ali i biti ujednačen.
4. Razbijanje jaja u istu posudu
Vrlo je uobičajeno da u žurbi razbijate jaja jedno za drugim u istoj posudi. Ali to bi mogla biti skupa pogreška. Ako se jedno jaje pokaže pokvarenim, riskirate da pokvarite sva ostala ili komadići ljuske ostanu zarobljeni u gotovom jelu, a koje je kasnije teško izvući. Kako biste izbjegli te rizike, razbijte jaja u male zdjelice i stavite ih zajedno u veću zdjelu prije nego što ih upotrijebite za kuhanje.
5. Odvajanje mljevenog mesa žlicom
Uobičajeno je koristiti žlicu za miješanje bilo kojeg jela, međutim, kada je riječ o mljevenom mesu, proces postaje spor i zamoran. S druge strane, meso možda neće biti izdvojeno onako kako bismo željeli. Zato je za lomljenje mesa poželjno koristiti gnječilicu za krumpir. Zatim drvenom kuhačom možete ostrugati preostalo meso s gnječilice. Ovako će se meso i ravnomjerno ispeći.
6. Zaboraviti pripremiti i nasjeckati sastojke prije početka kuhanja
Mnogi često zagrijavaju tave dok sjeckaju sastojke koje će koristiti. Ali to vjerojatno nije najbolji način za obavljanje stvari. Na kraju možete zabrljati u receptu jer kad sastojci nisu izrezani pravim redoslijedom. Tava može biti toliko vruća da ne samo da ponešto može zagorjeti, već ćete možda jedva imati vremena dodati druge stvari kao što su začini ili još sastojaka. Ideja je da ne morate nasjeckati sve sastojke prije nego što stavite tavu na vatru, već da prvo pripremite one koje morate prve upotrijebiti, a zatim ostale dok se ovi kuhaju.
7. Korištenje tupog noža
Tupi nož mnogo je opasniji nego što se čini jer lako može skliznuti i oštetiti meso ili povrće. Ili ozlijediti prste. Najbolje je imati pri ruci alat za oštrenje.
8. Zanemarivanje ispravnog načina pohranjivanja polovica avokada
Istina je da ne možemo spriječiti oksidaciju avokada. Ali jedan od načina da odgodite proces je namazati malo maslinovog ulja na dio koji nismo pojeli i pohraniti u hermetički zatvorenu posudu u hladnjaku. Na taj način ćete stvoriti barijeru koja sprječava oslobađanje određenih enzima u avokadu.
9. Pretrpavanje tave ili lonca
Iako se čini očiglednim, obično ne smatramo da je važno imati dovoljno prostora u loncu ili tavi. Njihovo preopterećenje može imati nekoliko posljedica. Na primjer, meso može postati zbijeno i puno vlage. Osim toga, kako temperatura pada, stvara se para; stoga se hrana kuha umjesto da se zapeče ili prži. S druge strane, teško je miješati za ravnomjerno kuhanje. Stoga se savjetuje manja količina hrane u tavi. Ako već nemamo posudu odgovarajuće veličine, najbolje je kuhati u dijelovima.
10. Nepoznavanje količine okusa koju možete dobiti od češnjaka
Češnjak je začin snažnog mirisa i okusa, ali malo tko zna da se njegov okus može mijenjati ovisno o načinu pripreme. Na primjer, ako ga naribate, okus će biti prodorniji, nasjeckate li ga vrlo sitno, lakše ćete ga ispeći, ali ćete i bolje iskoristiti njegova svojstva. S druge strane, ako želite zadržati samo malu notu okusa češnjaka, samo dodajte nekoliko cijelih režnjeva češnjaka u recept, piše Bright Side.