Godišnje se samo u Europi baci oko 88 milijuna tona hrane. Svježa hrana koja se počinje kvariti, ostaci od guljenja povrća, pokošena trava - sve su to izvrsni materijali za pravljenje komposta.
POGLEDAJTE VIDEO:
Kompost je vrijedno organsko gnojivo, a bit će jako korisno biljkama. Ako živite u zgradi, vjerojatno imate nekoga kome možete jedanput tjedno dostaviti ostatke svježe hrane koji nisu za upotrebu.
Kompostiranje je proces u kojem imamo mogućnost stvoriti hranu za naše biljke na potpuno prirodan način. Kuhinjski otpad čini trećinu od ukupnog dnevnog otpada koji stvorimo, tako da kompostiranje, osim što osigurava prirodnu hranu za vaše biljke, ima značaj i u smanjenju otpada.
Kompost treba prije korištenja dobro prosijati kako bi se uklonili svi nestrukturirani ostatci (npr. ljuske oraha i sl.). Te ostatke zatim možete vratiti na kompostnu hrpu.
Kod izrade komposta treba posvetiti pažnju odabiru idealnog položaja u vrtu, tipu kompostera te na vrstu otpada koji odlažemo na kompostnu hrpu. Ovisno o godišnjem dobu i klimatskim uvjetima, treba voditi računa o vlazi, zračenju te o temperaturi komposta.