Orasi su kalorični plod koji je u manjim količinama jako zdrav. Obiluju omega-3 masnim kiselinama koje povoljno djeluju na krvne žile i poboljšavaju pamćenje jer utječu na stvaranje neurotransmitera nužnih za rad mozga. Smanjuju različite upale u organizmu i opuštaju krvne žile.
POGLEDAJTE VIDEO: Pomažu i kod bora
Iako se zna da utječe na snižavanje lošeg kolesterola i umanjuje metabolički sindrom, pokazalo se i da poboljšava spavanje onima koje rade u noćnoj smjeni te olakšava jet lag.
Zanimljivo je da je ruski znanstvenik Mičurin orah nazvao 'voćkom - kombinatom' jer se kod oraha koristi sve: lišće, pupoljci, mladi orasi, ljuska mladih oraha, zreli plodovi i drvo…
Mnogima je najpoznatiji kao sastojak tradicionalne gibanice ili orahnjače, ali je odličan dodatak i slanim jelima i umacima, poput onog koji se poslužuje uz pisanicu punjenu suhim šljivama.
Od svih drugih orašastih plodova, orasi sadrže najviše antioksidanata, zdravih vlakana, proteina, vitamina i minerala. Iako mnogi smatraju da orasi debljaju, orasi sadrže zdrave polinezasićene i mononezasićene masti, koje ne začepljuju krvne žile kao zasićene masti.
Razne upale u organizmu su pokretači bolesti, polifenoli u orasima mogu pomoći u borbi protiv ovog oksidativnog stresa i upale.
Korisne bakterije u crijevima pretvaraju elagitanine u spojeve zvane urolitini, za koje je utvrđeno da štite od upala u organizmu. ALA omega-3 masti, magnezij i aminokiselina arginin u orasima također mogu smanjiti pojavu upala.
U dobro kontroliranoj studiji na 10 pretilih ljudi, ispijanje smoothieja napravljenog od oko 48 grama oraha jednom dnevno tijekom pet dana smanjilo je apetit i glad, u usporedbi s placebo napitkom s jednakim brojem kalorija i hranjivih tvari.
Osim toga, nakon pet dana konzumiranja smoothieja od oraha, skeniranje mozga pokazalo je da su sudionici povećali aktivaciju u regiji mozga koja im je pomogla da se odupru vrlo primamljivim znakovima hrane, poput kolača i pomfrita.
Odličan je sastojak mnogih salata, među ostalima, i glasovite salate waldorf, od jabuka i celera, sa salatnim preljevom od majoneze, vrhnja i limuna, a bez oraha ne bi bila potpuna ni salata od avokada, cikorije i rikule s preljevom od tofua i kopra.
U istočnjačkim kuhinjama salata od svježih krastavaca i oraha može biti predjelo. Orah se dodaje i gustim salatnim preljevima kojima se obogaćuju različite salate ili se poslužuju pored njih, a često se dodaju i sirevima.