Dok se pripremala za pečenje, žena je ostala užasnuta nakon što je otvorila brašno i vidjela da se u njemu nalaze sitni kukci.
POGLEDAJTE VIDEO:
Odlučila je problem podijeliti na društvenim mrežama.
- Što se događa? Spremala sam se za pečenje i primijetila sam nekoliko smeđih mrlja u brašnu, a kad sam podignula poklopac, te stvari su gmizale po brašnu. Što je ovo? Nikad više neću peći. Ovo je hermetički zatvorena posuda, kako ove stvari ulaze ovamo? - šokirala je.
Njezin je video prikupio više od sto tisuća lajkova, a pratitelji su se brzo javili i objasnili što bi to moglo biti.
- Kada sam prvi put otkrio žižak, moja je duša doslovno napustila moje tijelo - pisali su.
Grinja ili žižak od brašna, također poznat kao psocid, je sićušni smeđi ili crni insekt koji živi u suhoj hrani, uključujući i šećer.
@tiktokkiddydoc What the hell? #baking #insects ♬ Creepy and simple horror background music(1070744) - howlingindicator
- Oni nisu uzrokovani lošom higijenom. Psocidi se mogu pronaći u najčišćim ormarima i najčišćim kuhinjama. Više vole živjeti na tamnim, toplim i vlažnim mjestima kao što su nabori pakiranja u ormarićima za hranu. Oni žive oko 6 mjeseci za koje vrijeme ženka može položiti do 100 jaja. Ne šire bolesti, ne grizu i ne oštećuju imovinu. Brojnost psocida može se brzo povećati u ljeto i ranu jesen kada su uvjeti topliji. Psocidi se hrane širokim spektrom prehrambenih proizvoda, uključujući brašno, kao i mikroskopskim plijesnima koje se razvijaju u vlažnim uvjetima - objašnjavaju stručnjaci.
Neki su predložili čuvanje brašna u zamrzivaču kako bi se spriječilo da se to ponovi. Također biste uvijek trebali stavljati brašno u hermetički zatvorene posude, a prostor u smočnici održavati dobro prozračenim jer se grinje razmnožavaju u vlažnim uvjetima.
Smočnice bi također trebalo često čistiti kako biste se riješili odbačene hrane ili one kojoj je istekao rok trajanja, donosi The Sun.