Grčka musaka priprema se od patlidžana i mljevenog ovčjeg mesa te rajčice, a prelivena je bešamelom i i zapečena. No ovaj složenac postao je toliko globalno omiljen da svatko ima svoju inačicu, a kombinacija namirnica koje se koriste je zaista šarolika.
POGLEDAJTE VIDEO: Složenac od patlidžana
Ovisno o navikama, može biti riječ o iznimno kaloričnom jelu, a ako pak pazite na energetski unos, složenac možete pretvoriti u nešto lakši i dijetalniji obrok.
U ovoj verziji iskoristili smo svježe mahune i mljeveno pureće meso, a božanstveni okus upotpunjuje kombinacija jaja i grčkog jogurta umjesto bešamela. Obrok je dovoljan za troje ljudi.
Sastojci: 500 g mahuna, 500 g mljevene puretine, 1 luk, 3 režnja češnjaka, 1/2 žlice mješavine začina, 1/2 žlice sušenog bosiljka
3 dl pasirane rajčice, 2 jaja, 150 ml grčkog jogurta, maslinovo ulje, sol, papar, crvena mljevena slatka paprika.
Mahune skuhajte 15 minuta u slanoj vodi i ocijedite. Na malo ulja popržite sitno sjeckani luk i kad zastakli dodajte meso. Začinite mješavinom začina i bosiljkom te dinstajte dok voda ispari. Dodajte sjeckani češnjak i kad zamiriše ulijte pasiranu rajčicu, dodajte mljevenu papriku te prokuhajte desetak minuta.
U vatrostalnu posudu blago premazanu maslinovim uljem na dno složite pola mahuna, preko toga prelijte umak s mesom te po vrhu složite ostatak mahuna. U zdjelici umutite jaja i jogurt te prelijte preko mahuna. Pecite na 200 stupnjeva oko pola sata.