Mnogima najdraže bobičasto voće, borovnice, dozrijevaju od lipnja do kolovoza, a moguće ih je u trgovinama pronaći svježe ili smrznute. Koristiti ih možete u različitim slasticama, pekmezima, smoothiejima i drugim obrocima, a iznimno su bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima koji čuvaju zdravlje i štite od negativnog djelovanja oksidacije i slobodnih radikala.
POGLEDAJTE VIDEO:
Naime, 100 g ovih bobica sadrži samo 57 kcal, ali zato sadrže značajne količine vlakana, vitamina C i K te minerala mangana. Rastu u obliku grma, a porijeklom su iz Sjeverne Amerike, gdje se i dan danas ove bobice najviše uzgajaju.
Svježi i zreli plodovi uglavnom su ljubičaste boje, a ponekad mogu biti i tamnije, gotovo crne, a kiselkasto-slatkog su okusa.
Borovnice možemo jesti na sto načina – svježe, smrznute, sušene, u obliku finih domaćih džemova ili svježe cijeđenih voćnih sokova.
Kada kupujete svježe borovnice, odaberite bobice koje imaju živu i ujednačenu boju. Protresite posudu u kojoj se nalaze. Ako se bobice ne kreću slobodno, to može značiti da su mekane, oštećene ili strunule.
Pri kupnji smrznutih borovnica, nježno protresite vrećicu kako biste se uvjerili da bobice nisu zalijepljene jedna za drugu. Ukoliko su zalijepljene, to može značiti da su odmrznute i ponovno zamrznute.
1. Slatki kruh s borovnicama
Sastojci: 200 g glatkog brašna, 100 g šećera, 2 žličice praška za pecivo, prstohvat soli, 120 ml mlijeka, 60 ml biljnog ulja, 1 veliko jaje, 1/2 žličice ekstrakta vanilije, 220 g borovnica, 1 žlica šećera
Priprema: Zagrijte pećnicu na 175 °C. Namastite i pobrašnite kalup za kruh. U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Umiješajte mlijeko, ulje, jaje i ekstrakt vanilije te miješajte dok se tijesto ne sjedini. Oprane i osušene borovnice pomiješajte s jednom žličicom brašna i lagano ih umiješajte u tijesto. Ulijte tijesto u pripremljeni kalup. Po tijestu posipajte jednu žlicu šećera. Pecite u pećnici oko sat vremena, odnosno dok čačkalica koju zabodete u kruh ne izađe čista. Ostavite da se hladi u posudi 15 minuta, a zatim prebacite na rešetku za hlađenje i ostavite da se potpuno ohladi.
2. Crumble sa zobenim pahuljicama i borovnicama
Sastojci za nadjev: 400 g borovnica, 100 g šećera, 2 žlice brašna, 1-2 žlice limunovog soka, prstohvat soli
Sastojci za crumble: 100 g glatkog brašna, 50 g zobenih pahuljica, 100 g smeđeg šećera, ½ žličice ekstrakta vanilije, prstohvat soli, 100 g maslaca
Priprema: Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Namastite keramičku posudu promjera cca 25 cm. Isprobajte borovnice pa procijenite koliko su kisele i koliko vam limunovog soka treba. Pomiješajte ih s brašnom, šećerom i soli pa ih rasporedite po dnu pripremljene posude. U omekšali maslac umiješajte smjesu brašna, zobenih pahuljica, smeđeg šećera, vanilije i soli. Smjesu namrvite preko pripremljenih borovnica i pecite sve dok se ne stvori hrskava korica. To će trajati otprilike pola sata. Poslužite i uživajte.
3. Cheesecake s preljevom od borovnica
Sastojci: 1,5 šalica borovnica, 1,5 šalica šećera + još dvije žlice, 2 žličice kukuruznog škroba, žlica limunova soka, šalica izmrvljenih keksa, 2 žlice maslaca, 240 g kremastog sira, 240 g kiselog vrhnja, 2 žličice ekstrakta vanilije, 4 jaja, 2 žlice brašna
Priprema: Ugrijte pećnicu na 170°C. Ugrijte borovnice s pola šalice šećera i kukuruznim škrobom. Kuhajte dok ne zavrije pa smanjite vatru i neka se krčka pet minuta. Ulijte smjesu u blender s limunovim sokom i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Pomiješajte izmrvljene kekse s dvije žlice šećera i maslacem. Utisnite smjesu u lim za pečenje i pecite deset minuta pa ostavite sa strane. Istucite kremasti sir, dodajte šalicu šećera te kiselo vrhnje i vaniliju. Dodajte jaje, jedno po jedno pa umiješajte brašno. Nadjev prelijte preko ispečene kore, a preko prelijte sirup od borovnica. Stavite tortu u posudu napunjenu s vodom te pecite sat i 25 minuta. Dobro ohladite i poslužite.
4. Panna cotta s umakom od borovnica
Sastojci: 2,5 listića želatine, 4 žlice mlijeka, 700 ml vrhnja za šlag, 1 mahuna vanilije, 50 g šećera
Umak: 1/2 šalica soka od jabuke, 1/4 šalice šećera, limunov sok, 2 šalice borovnica
Priprema: Stavite želatinu u široku zdjelu. Prelijte mlijekom i pustite da odstoji 5 minuta. Ulijte slatko vrhnje u malu posudu. Sastružite sjemenke iz štapića vanilije u vrhnje. Nasjeckajte štapić vanilije i dodajte u vrhnje te potom umiješajte šećer. Zagrijavajte na laganoj vatri, dok se šećer ne rastopi sve do trenutka netom prije vrenja. Maknite s vatre i uklonite dijelove štapića vanilije. Umiješajte omekšanu želatinu u slatko vrhnje da se dobro rastopi. Pustite da se ohladi desetak minuta i potom ulijte u 6 zdjelica (promjera 9 cm). Pustite da se ohladi i ostavite u hladnjaku preko noći. Na umjerenoj vatri izmiješajte sastojke za umak, dodajte borovnice i kuhajte osam minuta. Ohladite i prelijte kremu.
5. Palačinke s umakom od borovnice
Sastojci: 1 jaje, 130 g brašna, 250 ml mlijeka, mineralna voda, ulje
Za umak: 2 šalice borovnica, 2 žlice šećera, 1 mala žlica limunovog soka, prstohvat soli
Priprema: U dubokoj posudi izmiješajte jaje i sol pa postupno dodajte mlijeko ili mineralnu vodu i brašno. Ispecite palačinke. Kako biste pripremili umak, borovnice zgnječite pa im dodajte šećer, limunov sok i sol. Sve ubacite u tavu i miješajte dok umak ne provrije, a zatim, po ukusu, dodati možete i vanilijin ekstrakt. Umakom nadjenite pripremljene palačinke, a da biste im dodatno obogatili okus, možete ih uvaljati u razmućena jaja pa krušne mrvice i ispržiti u dubokom ulju.