To je to što me zanima!

Nutricionisti tvrde: Tek je jedan dobar način za kuhati brokulu

Brokula je velik izvor sulforafana, molekule koja štiti organizam od raka, no ako se kuha u vodi ili prži, tada visoke temperature uništavaju antikancerogeno djelovanje
Vidi originalni članak

Brokula je namirnica koja sve više dobiva na popularnosti zbog iznimne ljekovitosti, prvenstveno antioksidansa i molekula sulforafana. Iako je dokazano da pomaže u zaštiti od raka, ljekovita se svojstva brokule gube nepravilnom pripremom tog povrća, pokazala je studija Sveučilišta Illinois.

POGLEDAJTE VIDEO: Savjeti za imunitet

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Prema njoj, kuhanje u kipućoj vodi ili priprema brokule na visokoj temperaturi u mikrovalnoj na samo jednu minutu, dovoljna je da uništi ljekovitost tog povrća, a ispravan način je kuhanje na pari maksimalno četiri do pet minuta, piše Daily Mail.

Kod parenja povrća, ono treba tek blago promijeniti boju, a ne smije ni potpuno omekšati jer tako zadržava važne vitamine i minerale, objašnjavaju stručnjaci.

Super povrće za imunitet

Sa samo 45 grama brokule osigurat  ćete oko 70 posto preporučene dnevne doze C vitamina, a bogata je i beta-karotenom, pa se smatra vrlo važnom namirnicom za jačanje imuniteta. Lutein, dijetalna vlakna, B-vitamini i folna kiselina koje sadrži važni su za održavanje normalne razine kolesterola, a visoki udio kalija i magnezija pomaže održanju normalne razine tlaka.

PROVJERITE SAMI Je li vrijeme da bacite kuhaču? Test će otkriti koliko je prljava

Podsjetimo, jedna od čestih komplikacija korona virusa upravo su kardiovaskularne bolesti, odnosno smatra se da ljudi koji imaju povišen tlak i trigliceride imaju veći rizik od komplikacija, pa je brokula, bez sumnje, važna namirnica za ovo vrijeme.

Možete je jesti i sirovu - ako vam je tako ukusna

 Rezultati studije objavljene u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazali su da su ljudi koji jedu sirovu brokulu u većim količinama bolje apsorbirali sulforafan u usporedbi s onima koji su je jeli kuhanu.

ZA VEĆU UČINKOVITOST Koji je rok trajanja vitamina i kako ih je najbolje pohranjivati

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Fullmetaljacket 24.02.2021.

    Rakija je puno bolja

  • nap 21.02.2021.

    brokula stiti organizam od upala

  • VOLBEAT 21.02.2021.

    Još je bolje svježu izblendati u smoothie-u zajedno s bobičastim voćem . cimetom i sl, da se ubije grubi okus

Komentiraj...
Vidi sve komentare