To je to što me zanima!

Nova studija o covidu: Više znamo o tome tko je podložniji srčanom i moždanom udaru

Infekcije COVID-19 tijekom prvog vala pandemije povezane su s povećanim rizikom od srčanog udara i moždanog udara, pokazuje nova studija
Vidi originalni članak

Oni koji su tijekom prvog vala pandemije imali tešku infekciju COVID-19, suočavaju se s dvostruko većim rizikom od srčanog i moždanog udara, prema novim istraživanjima.

Studija, objavljena ovog tjedna u časopisu Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, a podržana od strane Nacionalnih instituta za zdravlje (NIH), otkrila je da povećani rizik može trajati do tri godine.

Znanstvenici su se usredotočili na dugoročne kardiovaskularne rizike kod necijepljenih osoba koje su bile zaražene virusom tijekom prvog vala pandemije 2019. i 2020. godine.

U usporedbi s osobama koje nikada nisu imale COVID-19, vjerojatnost srčanog udara, moždanog udara i smrti bila je dvostruko veća kod onih koji su preboljeli virus, a čak četiri puta veća kod osoba koje su zbog infekcije morale biti hospitalizirane.

Opasnost je ostala prisutna više od tri godine nakon prve infekcije, što, prema studiji, predstavlja ozbiljnu prijetnju za kardiovaskularno zdravlje, usporedivu s dijabetesom tipa 2.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Rezultati sugeriraju da je teška infekcija COVID-19 katastrofalna komponenta - rekao je dr. Hooman Allayee, glavni znanstvenik  studije za ABC News.

- Trendovi smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti između 2010. i 2019. bili su u padu, a onda je odjednom, između 2020. i 2022., deset godina napretka izbrisano zbog COVID-19 - naveo je.

Prema studiji, osobe s krvnim grupama A, B i AB bile su posebno osjetljive na povećani kardiovaskularni rizik od COVID-19, dok su osobe s krvnom grupom 0 imale manju šansu za razvoj takvih problema.

OMILJENI NAPITAK Evo koliko i kakve kave trebate piti na dan za dugovječnost

- Krvna grupa poznata je kao faktor rizika za srčani udar i moždani udar - objasnio je Allayee, profesor populacijskih i javnozdravstvenih znanosti na Keck School of Medicine pri Sveučilištu Južne Kalifornije.

- Ako imate krvnu grupu A, B ili AB, virus je skloniji inficiranju tih krvnih stanica, što ih čini podložnijima virusnom ulasku - dodao je.

Istraživanje je analiziralo podatke iz UK Biobanka, velike medicinske baze podataka koja se prvenstveno sastoji od podataka starijih, imućnijih i većinski bijelih sudionika. Ipak, slične studije provedene na drugim populacijama došle su do gotovo identičnih zaključaka.

Studija je također naglasila važnost cijepljenja protiv COVID-19.

PRAVA ISTINA O MEDU Med je jedna od najzdravijih namirnica, no budite oprezni - kod nekih može izazvati alergiju

- Bez obzira na to koju ste cjepivo primili, šest mjeseci nakon cijepljenja ili boostera, šansa za srčani udar i moždani udar značajno se smanjila. No imunitet slabi s vremenom, zbog čega su potrebni dodatni boosteri. Ako se ne cijepite, mogli biste ponovno biti podložni teškoj infekciji COVID-om - rekao je Allayee.

Svatko tko je imao tešku infekciju COVID-19, osobito ako je bio hospitaliziran, trebao bi razgovarati s liječnikom o potencijalno povećanim zdravstvenim rizicima koje virus donosi, istaknuo je Allayee.

- Razgovarajte sa svojim liječnikom i otvorite raspravu o tome. Virus ne nestaje, stoga je važno početi razgovarati o tome. Redovito se cijepite, primajte boostere i idite na redovite preglede - zaključio je, piše ABC news.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • mars7 14.10.2024.

    Kovid nije nestao nego se smanjio I oni kjiji su se cijepili su dobili vise puta lockdown I prisile vise ne

  • Cimerotic 14.10.2024.

    Logicno.Cijepljeni su podložnji i to nekih 60%.A mi bioteroristi mozemo prodavat cisto sijeme za sljedece generacije...

  • alfa romeo stelvio 14.10.2024.

    uf, dva puta imao, srednje godine, izgubio prvi puta okus i miris na mjesec dana, cjepivo nije bilo ni u povojima tada... rekli tko je imao covid da se ne smije cijepiti 6 mjeseci,,,, taman prode to vrijeme spici me drugi puta covid,,, mjesec dana sam gadno ripao i boljelo me pluca.... i nisam se ni cjepio na kraju ni jednom..... vrijeme ce pokazati tko je bio u pravu...

Komentiraj...
Vidi sve komentare