Umjesto klasičnog tijesta od maslaca i brašna lako je pripremiti hrskavu podlogu za pite od keksa i orašastih plodova. Odlično će pristajati uz kreme od sira i voća.
Mrvičastu smjesu možete iskoristiti i za slane pite. Usitnite tri šalice krekera ili grisina, pa ih pomiješajte s dvije šalice rastopljenog maslaca. Vlažnim mrvicama obložite dno i stijenke manjeg kalupa za pite i podloga je spremna za pečenje.
Bolje ju je zapeći na nižoj temperaturi kako ne bi zagorjela. Nakon što se kora ohladi, nadjenite je polumasnim sirom narezanim na kockice, ploškama kuhanog krumpira i ljubičastog luka, začinite ružmarinom i maslinovim uljem, te ispecite pitu do kraja. Za slane pite i quicheve možete pripremiti i bezglutensku koru od smeđe riže. Iskoristite ostatke od ručka, pa kuhanu rižu pomiješajte s bjelanjkom i ribanim sirom. Utisnite smjesu po dnu i rubovima ovalne zdjele.
Pecite je na umjerenoj temperaturi dok ne postane zlatnosmeđe boje. Hrskave rižine pahuljice također ne sadrže gluten, a dodati ih možete i u podlogu za slatke pite. Na sličan način hrskavu koru možete pripremiti i od slatkog krumpira. Tankim ploškama batata obložite namašćenu zdjelu za pitu, preko nje posložite blanširani špinat, te ga zalijte mješavinom jaja, vrhnja i sira. Rezultat je quiche sa špinatom.
Pire krumpir, sjeckana kuhana tjestenina, pasirana cvjetača ili ribana bundeva, povezani sa žumanjcima i sirom, jednako dobro mogu zamijeniti svaku podlogu od prhkoga ili lisnatog tijesta. Kod pripreme podloge od cvjetače pazite da vam se u blenderu ne pretvori u kašu. Usitnjena cvjetača bi trebala biti oblika sitne riže. Budite oprezni pri cijeđenju vode u kojoj se cvjetača kuhala, jer ako je ostalo malo tekućine tijesto će se raspasti. Možete izmrvljenu cvjetaču skuhati bez vode i u mikrovalnoj pećnici, pa je rastanjiti na papir za pečenje u oblik pite, pa nadjenuti kao svaku slanu pitu.
Nemate li vremena za klasični slatki tart poslužit će i podloga od topljene čokolade, pomiješane s mljevenim bademima i žumanjcima, treba se samo dobro stisnuti u hladnjaku. Odlična je za hladne nadjeve od mascarponea i voća. Za zdraviju koru iskoristite rižine i zobene pahuljice, orašaste plodove, med i kokosovo ulje. Obložite kalup aluminijskom folijom i “energetsku” hrskavu koru nadjenite po želji ljetnim laganim kremama. Želite li posve neobičnu pitu, umijesite dizano tijesto.
Razvaljajte ga, pospite cimetom i šećerom, zamotajte, pa od rolade izrezujte tanke ploške. Pužiće od cimeta slažite jedan do drugog u maslacem premazan okrugli kalup. Preko podloge izlijte nadjev od jaja, slatkog vrhnja i mljevenih badema, čokoladnu kremu ili nadjev od ricotte. Kako biste napravili koru koja se ne peče, kekse izmrvite uz pomoć valjka za tijesto ili blendera, dodajte im krupno mljevene bademe i otopljeni maslac. Promiješajte, prebacite u 3 minikalupa za pite ili kalup promjera 20 cm i smjesu dobro utisnite. Stavite u hladnjak dok pripremate kremu.
Cheesecake od čokolade
Sastojci: 125 g šećera, 100 g čokolade, 125 g lješnjaka, 2 žumanjka, za kremu: 4 žumanjka, 5 dl vrhnja za šlag, 250 g mascarponea, 200 g bijele čokolade, vrećica želatine, omot crvenog preljeva za torte, 100 g borovnica
Priprema: U zdjelu stavite šećer i dl vode. Dodajte kocke čokolade i prokuhajte, pa ubacite mljevene lješnjake i maknite s vatre. Dodajte dva žumanjka. Kalup za torte premažite maslacem i dodajte smjesu. Odložite je u hladnjak. Umutite žumanjke s dl slatkog vrhnja. Na laganoj vatri kuhajte smjesu uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. U ohlađenu kremu dodajte bijelu čokoladu koju ste rastopili na pari. Ohladite pa dodajte mascarpone i preostalo vrhnje koje ste izmiksali u šlag. Rastopite želatinu, pa je umiješajte u kremu. Kremom premažite podlogu. Ostavite tortu u hladnjaku barem sat vremena. Pripremite preljev za torte po uputama na omotu, izlijte po kremi i posložite borovnice.
Tart sa bademima
Sastojci: 100 g zobenih pahuljica, 125 g badema, 3 žlice rastopljenog maslaca, 3 žlice meda; nadjev: 250 g tamne čokolade, 2 dl slatkog vrhnja, 10 malina
Priprema: Bademe prepržite u tavi bez masnoće ili ih kratko prepecite u pećnici. Tostirane bademe sameljite sa zobenim pahuljicama u električnoj sjeckalici. Pomiješajte s kokosovim uljem ili maslacem, pa umiješajte med. Promiješajte i utisnite smjesu rukama u kalup premazan maslacem. Stavite u hladnjak ili zapecite na 220°C, oko 5 minuta. Zagrijte slatko vrhnje, pa u njega ubacite čokoladu izlomljenu na kocke. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite je neka se ohladi, pa izlijte kremu po podlozi. Stavite u hladnjak na nekoliko sati, pa je ukrasite listićima badema i malinama.
Pita s pahuljicama i malinama
Sastojci: 50 g rižinih pahuljica, 50 g zobenih pahuljica, 50 g sjecaknih lješnjaka ili badema, 100 g maslaca, 4 žlice meda ili javorova sirupa, 3 žumanjka, dl mlijeka, šalica šećera, 10 g želatine, 3 žlice posnog kravljeg sira, žlica naribane limunove korice, 4 žlice limunova soka, žličica ekstrakta maline, 2 dl gustog vrhnja, 3 bjelanjka, 125 g pasiranih malina, 2 žlice šećera
Priprema: Kalup obložite aluminijskom folijom. Otopite maslac pa ga pomiješajte s rižinim i zobenim pahuljicama. Dodajte lješnjake i javorov sirup, te sve izmiješajte. Smjesu rasporedite po dnu kalupa. Pjenjačom miješajte žumanjke dok se ne zgusnu i postanu svijetložuti. Dodajte mlijeko i pola šalice šećera te miješajte na pari desetak minuta. Dodajte ocijeđenu želatinu koju ste prethodno namočili u hladnoj vodi. Sir propasirajte mikserom, a zatim dodajte jedno za drugim miješajući limunovu koricu i sok, ekstrakt maline, kremu od žumanjka, tučeno vrhnje i pjenu od bjelanjaka izmiksanu s preostalim šećerom. Maline prokuhajte kratko sa šećerom, propasirajte i procijedite kroz gazu. Izlijte po kremi i stavite u hladnjak na nekoliko sati.