Banane sa šunkom i umakom hollandaise
Ovaj recept nastao je 70-ih godina prošlog stoljeća, a oni koju su kušali ovako pripremljene banane kažu da okus uopće nije loš, iako se na prvu čini nemoguće spojiti banane sa šunkom. Donosimo vam recept pa kušajte sami, zašto ne.
POGLEDAJTE VIDEO:
Sastojci:
- 6 srednje velikih banana
- 1/4 šalice soka od limuna
- 6 tankih šnita kuhane šunke
- 3 žlice senfa
- umak hollandaise
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, a plitki protvan premažite maslacem. Banane ogulite i premažite sokom od limuna (to sprječava tamnjenje). Svaku šnitu šunke premažite senfom pa omotajte oko banana. Slažite u protvan i pecite 10 minuta.
Na kraju sve prelijte umakom hollandaise, pecite još 5 minuta da jelo dobije lijepu rumenu boju i poslužite uz zelenu salatu.
Umak hollandaise možete kupiti gotov ili napraviti sami:
Sastojci:
- 2 žumanjka
- žlica vode
- žličica soka od limuna
- malo soli
- malo kajenskog papra
- malo crnog papra
- 60 ml rastopljenog mlakog maslaca
Priprema:
Razmutite žumanjke sa žlicom vode pa kuhajte na pari uz neprestano miješanje tako da dobijete ljepljivu kremastu smjesu. Dodajte maslac i nastavite kuhati na pari. Kad se sve dobro poveže ubacite sok od limuna i začine. Promiješajte, i to je to.
Sladoled od hrenovki i graha
Ovo čudno jelo zapravo je jednostavno napraviti, a najvjerojatnije je nastalo kao 'poslastica' za Noć vještica. Iako zvuči čudno, okus je skroz ok, ako volite hladne hrenovke i grah u umaku od rajčica.
U kalup za pripremu sladoleda na štapiću naizmjence stavljajte hrenovke izrezane na kolutiće i grah konzerviran u umaku od rajčice. Ako nemate takav grah, možete stavljati klasični pa među redove dodati malo kečapa (neki to tako rade). Sladoled potom stavite u duboko zamrzavanje i poslužite kad se skroz stegne.
Pogledajte u videu kako to napraviti:
Desert od majoneze, sira i voća
Još jedno starinsko koje i dan danas izaziva čuđenje.
Ovaj se recept pojavio u knjizi 'Better Homes and Gardens Salad Book' koja je izdana davne 1958. godine u SAD-u. Nalik je sladoledu koji se poslužuje na listu salate.
Recept za Rosy koktel šnite od voća (Rosy fruit cocktail slices):
Sastojci:
- 85 g omekšanog krem sira
- šalica majoneze (od 240 ml)
- šalica masnog vrhnja
- nekoliko kapi crvene boje ili soka od višanja
- 3,5 šalice ocijeđenog konzerviranog miješanog voća
- pola šalice ocijeđenih višanja
- šalica i pol sljezovih kolačića
Priprema:
Pomiješajte krem sir s majonezom pa u to umiješajte sve ostale sastojke. Smjesu stavite u duguljastu posudu za sladoled od dvije litre i zamrznite. Neka u zamrzivaču stoji najmanje 6 sati ili preko noći. Izvadite, narežite na šnite i stavite svaki komad na hrskavu zelenu salatu.
POGLEDAJTE VIDEO: