To je to što me zanima!

Ne bacajte masnoću od prženja slanine, odlična je za mnoga jela - juhu, majonezu, kokice

Na masti koja vam je ostala možete napraviti domaću majonezu, ali ju i dodati u juhu, kolačiće i sladoled. Čuvajte je u staklenci u hladnjaku i koristite po potrebi
Vidi originalni članak

Ako ste za doručak ili za pripremu carbonare pekli slaninu na tavi, mast od pečenja nemojte bacati nego je iskoristite za neka druga jela. 

Masnoću od slanine možete koristiti umjesto maslaca dodajući ju svim jelima koje ćete prepeći. Još bolje, zamijenite s njom i do polovinu maslaca u svom omiljenom receptu za kolačiće i uživajte u kombinaciji slatko-slanih okusa. 

POGLEDAJTE VIDEO o suhomesnatim proizvodima:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Pojačajte domaću juhu ili varivo

Nije bitno je li juha pileća ili goveđa, a varivo povrtno, umutite žličicu masnoće od slanine pred kraj kuhanja, i dobit ćete nikad ukusniju varijantu. 

Ispecite kokice

Umjesto maslaca ili ulja, za kokice koristite ostatak masti od slanine. U velikoj posudi rastopite 1/4 šalice masnoće od slanine i dodajte 1/4 šalice kukuruza kokičara. Na kraju možete dodati parmezan kako bi zaokružili okus. 

DETALJAN POSTUPAK Da bude fina i hrskava: Chef s Michelinovom zvjezdicom otkrio je kako savršeno ispeći slaninu

Dodajte mast u sladoled

Ako volite slatko-slane kombinacije, svidjet ćete vam se ovaj sladoled od slanine. Trebate samo nekoliko žlica ohlađene, topljene masnoće pomiješane sa sladolednom bazom. Okus se posebno dobro slaže s javorovim sirupom ili trešnjama!

Premažite tople sendviče

Ako obično koristite maslac ili majonezu, probajte ih zamijeniti s masnoćom od slanine, tako da kruh premažete s obje strane. Dobit ćete prefine zapečene šnite za sendvič iz snova.

Smiksajte preljev za salatu

Kombinacija masti od slanine i jabučnog octa čini jedan od odličnih preljeva za salatu, koji posebno pristaje salati od baby špinata. Prije toga je morate malo otopiti. 

ODGOJ DJECE Učite djecu kuhati, čistiti i radu u vrtu, to nije manje važno od čitanja lektire ili matematike

Pojačajte pečeni krumpir ili štrukle

U hladnije dane, nije na odmet 'napucati' se kalorijama kako biste izdržali dan. Ispecite kockice krumpira na masti uz dva-tri pečena jaja i dobili ste super doručak ili ručak. Na toj masti možete zapeći i štrukle...

Dressing za povrće

Povrće kuhano na pari traži jači okus koji joj može dati masnoća od slanine. Već žlica ili dvije napravit će ogromnu razliku i od bezukusnog obroka napraviti 'cjelovit'. 

Napravite majonezu

Preskočite kupovnu majonezu, pa kod kuće od masti napravite domaću. Umjesto maslinova ulja, uzmite mast, ali je malo rastopite, ohladite pa dodajte u jaja. 

Idi na 24sata

Komentari 23

  • ČA!! 11.12.2022.

    Bravo za nutricionisti koja savjetuje da se jede nezdravo👏👏👏 ovo je toliko nezdravo da je to srašno samo vi to jedite.

  • 10.12.2022.

    Pa ne budem "cuvala" tu masnocu! A inace, kad mi zatreba, pogotovo ponekad za kajganu, imam svinjsku mast, domacu!! (I ne "podvaljujem ukucanima, jer suprug tvrdi, da muskarci nakon 50-te godine, ne smiju konzumirati svinjetinu)!???...

  • Suncokret🌞 10.12.2022.

    @Radost_ kod nas nema stednje. Tko radi ne boji se gladi.Prica mi susjeda koja se udala u Novi Sad da je zavladala glad i bijeda kao 60- ih za vrijeme Yuge.

Komentiraj...
Vidi sve komentare