Za već 'pripremljenu' i prerađenu hranu koja ne zahtijeva nikakvu vještinu pripreme ili vrijeme kuhanja, često je potrebno najviše ambalaže. Zato kupujte izvorne namirnice, nekuhane i neobrađene, poput povrća, graha, leće i mesa. Kad ih naučite spravljati, uvelike ćete smanjiti otpad iz svoje kuhinje.
Donosimo vam tri jednostavna recepta kao inspiraciju:
Jednostavna mesna štruca
Sastojci: 700 grama mljevene govedine, jaje, glavica luka (nasjeckana), šalica mlijeka (šalica od 2,4 dl), šalica krušnih mrvica, 2 žlice smeđeg šećera, 2 žlice senfa, 1/3 šalice kečapa, sol i papar po ukusu.
Priprema: Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva C, a u međuvremenu pomiješajte meso, jaje, luk, mlijeko, krušne mrvice, sol i papar pa oblikujte štrucu i stavite u protvan koji ste prethodno premazali uljem. U posudici pomiješajte kečap, šećer i senf pa time premažite mesnu štruci. Pecite je oko sat vremena.
Omlet s povrćem i šunkom
Sastojci: 3 jaja, 1/2 crvene paprike, 1/2 žute paprike, 100 g špinata, 3 žlice mlijeka, 2 žlice svježeg sira, 2 šnite pureće šunke, salata po želji, maslinovo ulje po želji, sol.
Priprema: Jaja lagano umutite i začinite solju te dodajte mlijeko. Paprike narežite na kockice i zajedno sa špinatom pirjajte na maslinovu ulju 3 do 4 minute. Povrće ravnomjerno zalijte smjesom od jaja.
Pecite omlet dok se ne odvoji od rubova tave, potom pomoću tanjura okrenite omlet pa ga još kratko pecite s druge strane. Omlet poslužite uz svježi sir, pureću šunku i salatu.
Tjestenina s lososom
Sastojci: 240 g integralne tjestenine (fusilli), malo maslaca, 1 luk sitno nasjeckan, 140 g smrznutog graška, 140 g svježeg vrhnja, pola povrtne kocke za juhu (ili povrtni temeljac), malo nasjeckanog vlasca, sol i papar po ukusu, 2 fileta lososa bez kože (izrezani na komade).
Postupak: Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Dok se ona kuha, zagrijte maslac na velikoj tavi, dodajte luk i pržite ga oko pet minuta, dok ne omekša. U to ubacite grašak, losos, vrhnje i 50 ml vode. Dodajte i povrtnu kocku.
Neka se krčka tri do četiri minute, dok grašak ne omekani, pa dodajte vlasac te malo soli i crnog papra. Uklonite s vatre, umiješajte kuhanu tjesteninu i poslužite.