To je to što me zanima!

Napravite štrudlu po receptu obitelji Zrinski sa Štrudlafesta

Štrudlafest u Jaškovu počinje 6. rujna, a nudi gomilu sadržaja za cijelu obitelj. Isprobajte sami napraviti štrudlu po ovom receptu koji se pripremao u Starom gradu Ozlju u 17. stoljeću
Vidi originalni članak

Počinje festival koji će zadovoljiti sva vaša osjetila. Štrudlafest u Jaškovu nedaleko od Ozlja samo je pola sata udaljen od Zagreba, a svake godine broji tisuće posjetitelja. Tako je početak rujna već tradicionalno rezerviran za štrudle raznoraznih okusa, kako slatkih, tako i slanih.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Osim kušanja ovih domaćih slastica, na festivalu vaš čeka pregršt sadržaja za cijelu obitelj. Prvi dan festivala je u petak, 6. rujna, a očekuju vas Štrudla by kayak, spust po brzacima rijeke Dobre, te Štrudla step by step, šetnja prekrasnim krajolikom Jaškova.

Očekuje vas i show ambasadorice Štrudlafesta - tete Marice, a navečer koncert Psihomodo Popa, prigodno nazvan “Ja volim samo (sebe) štrudle”.

Subota je rezervirana za izbor najbolje štrudle Hrvatske, a ove godine stiže i “Štrudla iz Chicaga” - show koji pripremaju Hrvati iz Amerike. Nova uzbudljiva aktivnost je panoramska vožnja helikopterom iznad Štrudlafesta. Festival traje i u nedjelju.

POČINJE ŠTRUDLAFEST! Isprobajte recept za bogatu i finu štrudlu 'jaškovskog baruna'

Recept za štrudlu s ozaljskog dvora:

Sastojci:

Tijesto: 480 g brašna, 100 ml ulja, 20 g soli, 300 ml vode

Nadjev: 1,5 kg buče (ako nemate, može i tikvica), 0,10 kg đumbir, 0,5 kg vrganja ili drugih gljiva (ako nemate, mogu i šampinjoni), 0,5 kg špek, 0,3 kg stari luk, 0,2 kg domaće svinjske masti, sol po potrebi i ukusu.

Priprema:

Zamijesite tijesto koje treba odstajati oko 30 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev: na masti popržiti luk dok ne pozlati, dodati špek i gljive, dinstati otprilike 20 minuta. Smjesu ohladiti.

Naribati buče, posoliti ih i ostaviti 10 minuta da stoje koje bi pustile vodu. Razvaljajte tijesto valjkom i namažite uljem te ostavite ulje 2-3 minute kako bi ga tijesto upilo. Zatim prstima razvucite tijesto što je moguće tanje.

ŠTRUDLAFEST U JAŠKOVU Ogulinke su osvojile žiri s finom štrudlom od jabuke i grožđa

Na razvučeno tijesto staviti ocijeđene buče zatim posipati ohlađenu smjesu luka, gljiva i špeka. Naribati đumbir i posipati po nadjevu. Nadjev se stavlja do polovice razvučenog tijesta, a drugom polovicom zarolajte štrudlu.

Štrudlu zarolajte u željeni oblik (u manje porcije – čime se dobije više okrajaka za sve one koji vole okrajke ili oblikujte puža ili neki drugi oblik). Štrudlu stavite u lim za pečenje kojeg ste prethodno premazali uljem.

RECEPT DANA Domaća štrudla od jabuka i šljiva baš poput one bakine

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 25-30 minuta.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • parizeraiigara 04.09.2024.

    Đumbir u receptu iz Ozlja iz 17. Stoljeca!? Ajd lazite nekom drugom…..

  • valjamte popesku 04.09.2024.

    ljudi,kad će neko konačno progovorit,štrudla je srbizam iz bivše države,štrudl je izvorno njemačka riječ,koju smo preuzeli iz doba austrougagrske,pa zašto nju ne rabimo,ako već nije savijača,ili kak u mom kraju govore povitica,ali i štrudl.ta štrudla mi grize vuha!

  • empatija 04.09.2024.

    ŠTRUDL obožavam, obavezno ću doći na ŠTRUDLFEST

Komentiraj...
Vidi sve komentare