Za ukusne domaće njoke skuhajte krumpir u kori. Duljina kuhanja ovisi o veličini krumpira i debljini kore, a to je nekih 20 do 40 minuta, kaže nagrađivani chef Željko Neven Bremec.
POGLEDAJTE VIDEO:
- Kad su krumpiri gotovi, iscijedite vodu, pustite da se malo ohlade, a zatim im toplima ogulite koru i protisnite ih kroz tijesak za krumpire. Ako nemate tijesak, može poslužiti i gnječilica. Protisnuti krumpir začinite, dodajte mu jaja i brašno. Okvirno se stavlja od jedne trećine brašna do istog omjera sa smjesom krumpira, a što je više brašna, njoki će biti tvrđi i dulje će se kuhati. No puno brašna donosi i karakteristični praškasti okus njoka - objasnio nam je chef Bremec.
Danas je predsjednik i predavač na ŠKMER-u (Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija), međunarodnoj organizaciji koja okuplja stotine kuhara, i često vodi radionice.
Recept: Domaći njoki
Sastojci: 1 kg krumpira, 300-400 g brašna, jaje, 2 žlice maslaca, sol, muškatni oraščić
Priprema: Krumpir kuhan u kori ogulite i protisnite kroz gnječilicu za krumpir dok je topao. U krumpir dodajte sol, maslac, muškatni oraščić i jaje. Izmiješajte i počnite mijesiti dodajući brašno, dok se tijesto lijepo ne spoji te prestane lijepiti za ruke.
Razvaljajte ga u kobasice i izrežite na željenu veličinu. Oblikujte kuglice pa vilicom ili ribežom napravite utore na njokima kako bi se bolje zadržavao u njima umak.
Zamrznite do upotrebe ili stavite kuhati u slanu kipuću vodu. Njoki su gotovi kad isplivaju na površinu, pa ih izvadite cjediljkom ili lopaticom te ubacite u umak.