To je to što me zanima!

Napravite odličnu međimursku gibanicu i oduševite ukućane

Ovaj desert prepun okusa može vam biti lagana večera uz čašu toplog mlijeka ili fini čaj. U međimursku gibanicu se stavljaju jabuke, orasi, mak, svježi sir, rum, limun...
Vidi originalni članak

Sastojci: 

  • 1 kg oštrog brašna
  • 5 jaja
  • 10 g soli
  • 2 dl ulja
  • 200 g oraha
  • 250 g šećera
  • 1 dl ruma

SAMO ŠEST SASTOJAKA Magični kolač: Tri fina sloja iako ste u protvan ulili jednu smjesu

  • 500 g sira
  • 1 limun
  • 200 g maka
  • 2 dl mlijeka
  • 2 žlice meda
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1/2 žličice vanilin šećera
  • 700 g jabuka

Priprema:  

Zamijesimo tijesto od brašna, 2 jaja, 10 g soli i ulja. Neka odstoji 1 sat u pokrivenoj posudi. Kad odstoji, tanko ga razvučemo i izrežemo na komade veličine lima za pečenje. Tijesto za savijače može se kupiti i gotovo.

Za nadjev od oraha, mljevene orahe pomiješajte sa 100 g šećera i rumom. Za nadjev od sira, svježi kravlji sir protisnite kroz sito i pomiješajte s 3 jaja, prstohvatom soli, limunovom koricom i vanilin šećerom.

OKUSI DAVNIH VREMENA 10 recepata iz 1813. godine: Od juhe od piva do telećih knedli

Za nadjev od maka pomiješajte mljeveni mak, s mlijekom, 50 g šećera i 2 žlice meda, a za jabučni naribane jabuke sa 100 g šećera, cimetom, malo soli i vanilin šećerom.  

U lim položimo 2 lista tijesta, pa rasporedite prvi nadjev, pa 2 lista tijesta i sljedeći nadjev i tako dok potrošite nadjeve. Završite tijestom, zalijte vrhnjem i pecite na  150 stupnjeva oko sat vremena.  

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 20.09.2020.

    jedan od boljih kolača koje sam probala..kad je mak u pitanju,kod mene uvijek prolazi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare