Sastojci:
- 2 litre nepasteriziranog mlijeka
- ocat
- kocke leda
Pogledajte u videu kako to napraviti:
Priprema:
Mlijeko se lagano zagrije, ali ne smije biti vruće - idealna temperatura je ako je toplo toliko da možete držati prst u njemu i ništa vas ne peče. Važno je da nije pregrijano.
Kada se ugrijalo, maknite ga sa štednjaka i dodajte 4 žlice octa. Lagano miješajte bez prekida. Ovisno o vrsti mlijeka, možda ćete trebati dodati još jednu žlicu octa.
Ovaj proces odvija se polako pa budite strpljivi i miješajte dok se mlijeko ne počne odvajati i stvarati se sve veće grudice.
Sada pokupite nastali sir rukama, ocijedite ga i napravite kuglu pa ga stavite u zagrijanu vodu. Za to možete koristiti i tekućinu ostalu nakon pravljenja sira - malo je zagrijte u mikrovalnoj, da bude vruća toliko koliko je potrebno da je možete dirati rukama. U vrućoj tekućini ga držite oko pet minuta pa iscijedite rukama. Potom ga vratite, malo miješajte, ocijedite i ponovite taj postupak dva do tri puta.
Nakon toga kuglicu sira stavite u ledenu vodu na minutu dvije - savjet je u vodu staviti kockice leda da bude što hladnija. Izvadite, ocijedite pa ponovite i ovaj postupak dva do tri puta.
Na kraju iscijedite rukama i sir je spreman za jelo. Ukoliko ga želite lakše naribati, preporuka je staviti ga malo u foliju pa u duboko zamrzavanje.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: