To je to što me zanima!

Napravite fine džin-tonik krafne

Radi se o receptu za fantastične pahuljaste krafne punjene pekmezom i premazane posebnom glazurom koja se priprema od džina, tonika, šećera u prahu i limuna
Vidi originalni članak

Sastojci:

Za krafne:

  • 500 g glatkog brašna 
  • 2 jaja
  • 40 g svježeg kvasca 
  • 50 g šećera i 1 žličica za kvasac
  • 80 g maslaca
  • 2 dcl toplog mlijeka i 3 žlice za kvasac
  • 1 dcl kiselog vrhnja
  • 4 žlice ruma
  • prstohvat soli
  • ribana korica jednog limuna ili naranče

POGLEDAJTE VIDEO Tajna savršenih krafni:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ostalo:

  • 1 litra ulja za prženje (može i svinjska mast)
  • pekmez za punjenje po izboru 

Za glazuru:

  • 4 žlice džina
  • 2 žlice tonika
  • 10 žlica šećera u prahu
  • 4 žličice soka od limuna

Priprema:

Zagrijte tri žlice mlijeka sa žličicom šećera tako da bude mlako pa u to izmrvite kvasac. Promiješajte kako bi se kvasac sjedinio s tekućinom pa sve pospite sa žlicom glatkog brašna i ostavite da se diže.

U međuvremenu u veliku posudu stavite brašno, pomiješajte ga sa suhim sastojcima (sol i šećer) pa napravite udubinu i uspite dignuti kvasac. Kuhačom ga umiješajte u brašno pa u smjesu dodajte mlako mlijeko, mlaki otopljeni maslac, vrhnje sobne temperature, jaja, rum i ribanu koricu limuna ili naranče.

FAŠNIČKA SLASTICA Za prste polizati: Provjerite gdje se mogu jesti najbolje krafne od Slavonije pa sve do Dalmacije

U ovoj fazi možete posegnuti za mikserom ili tijesto izraditi ručno kuhačom, kako su to radile naše bake. Tijesto je gotovo kad smjesa postane glatka i sjajna. Tad ga pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže sat vremena.

Potom ga istresite na pobrašnjenu površinu, pospite brašnom i razvaljajte na debljinu od nekih centimetar i pol. Tada uzmite okruglu modlicu veličine koju želite ili čašu tankog ruba pa je uronite u brašno i izrezujte oblike. 

Napomena: Od ovog tijesta možete raditi i krafne s rupom koje se ne pune pekmezom, pa na njih stavite džin-tonik glazuru.

Kad ste gotovi s izrezivanjem oblika, ostavite ih neka se dižu pola sata. Nakon toga na red dolazi prženje.

U veliki dublji lonac stavite ulje (ili mast) i zagrijte na visokoj temperaturi, a potom temperaturu smanjite na srednju jačinu. Polako spuštajte okrugle komade tijesta u vruće ulje pa pokrijte lonac poklopcem. 

Donja strana budućih krafni je gotova kad poprimi zlatnu boju. Tada ih preokrenite kako bi i druga strana dobila podjednaku nijansu, ali kad ih okrenete više ne stavljajte poklopac.

RECEPT ZA MOMKE Iznenadite ženu za Valentinovo kolačićima koje ste sami ispekli

Vadite ih na podlogu na koju ste stavili papirnate ubruse kako bi upili višak masnoće. Kad se ohlade punite ih pekmezom. U tome će vam pomoći slastičarska šprica ili vrećica sa dužim uskim nastavkom.

Potom ih premažite glazurom. 

Priprema glazure: Dobro promiješajte sve sastojke. Smjesa bi trebala biti gusta i ljepljiva. Žlicom je stavljajte na krafne i razvucite po površini tako da dobijete tanki sloj glazure, prenosi portal zadovoljna.hr.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • nap 12.02.2021.

    ne volim s dzinom krafne najbolje su s marmeladom

  • 11.02.2021.

    Volim jedino krafne sa vanilijom.Seka napravi ja punim.

Komentiraj...
Vidi sve komentare