To je to što me zanima!

Najčešće pogreške kod guljenja i usitnjavanja voća i povrća

Kako biste zadržali sve nutritivne vrijednosti povrća, važno je na koji ga način pripremate, kao i kako ćete ga nasjeckati ili oguliti. Dijetetičarka je pojasnila u čemu ljudi griješe
Vidi originalni članak

Povrće je bogato raznim nutrijentima, no jeste li znali da na njegov nutritivni sastav utječe i to kako ga sjeckamo ili gulimo? Možda ste to pogrešno radili čitavog života, piše Indianexpress.

POGLEDAJTE VIDEO: Svaki dan valja jesti voće i povrće

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Dijetetičarka Garima Goyal pojašnjava što će vam pomoći u kuhinji da iskoristite najbolje iz povrća.

Pranje je najvažnije

- Pranje voća prije rezanja ili guljenja je najvažniji korak kojim ćete odstraniti prljavštinu i štetne mikroorganizme koji se mogu nalaziti na vanjskoj kori namirnica. Ako voće ili povrće perete nakon rezanja ili guljenja, možete izgubiti vitamine topive u vodi - pojašnjava dijetetičarka.

DR. ČILIĆ SAVJETUJE: Znate li kako sad pravilno prati voće i povrće? Liječnica otkrila postupak u vrijeme pandemije

Ne koristite tupi nož

- Mnoge studije pokazale su da se voće i povrće oštećuje korištenjem tupog noža. Stoga pazite da uvijek rabite dobro naoštrene noževe. Zbog tupog noža elektroliti mogu isteći iz namirnica, a s njima će iscuriti i kalcij te kalij. Osim gubitka nutrijenata, to doprinosi stvaranju lošeg mirisa hrane - savjetuje Goyal.

Pazite kako gulite namirnice

Voće i povrće valja guliti što tanje, kako bi se očuvalo najviše nutrijenata.  Zanimljivo, neke studije čak vide razliku u tome je li, primjerice, mrkva oguljena ručno u domaćinstvu ili strojno u tvorničkim uvjetima.

- Štetne bakterije poput E. coli i listerije manje su prisutne kod ručnog guljenja nego kod tvorničkog guljenja namirnice - kaže dijetetičarka.

REVIDIRAJTE STANJE 8 najčešćih grešaka u slaganju namirnica u hladnjaku: Držite li sve voće i povrće na dnu skupa?

Kako rezati?

- Voće i povrće ne treba sjeckati na sitno jer iako možda izgleda privlačnije, podrazumijeva veliki gubitak nutrijenata - kaže Goyal ističući kako se sitno sjeckano voće i povrće brže kvari, gubi vlagu i prirodni izgled. Za konzumaciju i spremanje najbolje je rezati krupnije komade.

Upoznajte svojstva namirnica

Nije potrebno guliti ili rezati baš sve voće i povrće koje konzumirate. Kod krastavaca, rajčica ili krumpira pokušajte ostaviti makar dio kore kako biste zadržali neke nutrijente  - zaključila je za kraj.

PRAVILNA POHRANA Uz nekoliko savjeta vaše voće i povrće će ostati duže zrelije

Idi na 24sata

Komentari 1

  • VOLBEAT 06.09.2020.

    Ne koristite tupi nož - kakav genijani savjet. Inače, dosta namirnica (koje se inače gule) ja ne gulim, samo treba dobro oprati - mrkva, krumpir, tikva, tikvica, patliđan..

Komentiraj...
Vidi sve komentare