Eurosong se uvijek prati u društvu, a tom prilikom je neizostavna dobra hrana i piće. Kako bi podržali našeg Baby Lasagnu imamo najbolje recepte za male zalogaje i grickalice. Osim lazanja u obliku muffina, imamo i ostale recepte u kojima su glavni sastojci istarske namirnice poput maslina, skute i šparoge. Pripremite fine delicije i svoje grickalice i uživajte u raspjevanoj večeri.
POGLEDAJTE VIDEO: Zdrave namirnice koje jačaju organizam
Baby lasagne kao muffini
Sastojci: 6 žlica bolonjez umaka, 1 jaje, 6 žlica naribane mozzarelle, 6 žlica naribanog parmezana, 3 lista tijesta za lazanje
Priprema: Zagrijte pećnicu na 200˚C. Kalup za muffine poprskajte maslinovim uljem. Jaje umiješajte u umak bolonjez. Listove za lazanje prerežite na pola tako da dobijete 6 komada. Položite komade tjestenine u svaki kalup za muffine. Dodajte po žlicu bolonjez umaka u svaki kalup. Svaki pospite sirom i na kraju dodajte parmezan. Pecite u pećnici 20 minuta ili dok sir ne dobije zlatnu boju. Pustite da se ohlade i poslužite. Ako imate veći kalup s više rupica, poduplajte sastojke.
Tapenada od maslina
Sastojci: 1 i pol šalica maslina bez koštica, 4 sušene rajčice u ulju, 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 1 žlica kapara, pola žlice svježeg soka od limuna, 1 češanj češnjaka, trećina šalice svježeg bosiljka ili peršina
Priprema: U štapnom mikseru ili blenderu pomiješajte masline, sušene rajčice, maslinovo ulje, kapare, limunov sok i češnjak. Blendajte dok se ne sjedini. Na kraju dodajte svježe začinsko bilje i još kratko blendajte. Poslužite na tostirane kriške baguette kruha i uživajte uz čašu istarskog terana.
Pohana skuta
Sastojci: 400 g skute, 20 ml maslinova ulja, 100 g krušnih mrvica, 1 jaje, 60 g glatkog brašna,
150 g matovilca, četvrtina žličice bijelog papra, 2 žličice Vegete. Za umak: 150 ml jogurta, 50 ml ekstra maslinova ulja, 2 žlice nasjeckanog bosiljka, pola žličice soli, prstohvat crnog papra, 1 žlica svježeg limunova soka
Tart sa šparogama, pršutom i jajima
Sastojci: 275 g svježeg lisnatog tijesta, 5 jaja, 8 vrtnih šparoga, sol, papar, mrvljeni čili, 4 kriške pršuta, 3-4 žlice ribanog sira po želji, mladi luk, rukola i rotkvica
Priprema: Razmotajte svježe lisnato tijesto i izrežite ga na četiri pravokutnika. Svaki komad tijesta zarežite s četiri strane, otprilike 1 centimetar od ruba. No, nemojte ga prerezati. Razmutite jedno jaje.
Prebacite tijesto na lim za pečenje, a jajem premažite zarezane rubove. Sredinu svakog tijesta između izbodite vilicom. Pecite tijesto u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 10 minuta. pripremite šparoge. Odlomite im vrhove tako da ih savijete i pustite da prirodno puknu. Zakuhajte vodu i ubacite vrhove na 2-3 minute pa ih izvadite iz vode. Na polupečeno tijesto složite po dva vrha šparoga te razbijte po jedno jaje. Posolite, popaprite i pospite mrvljenim čilijem. Vratite u pećnicu na oko 8 minuta. Kad su jaja skoro pečena, izvadite van i na svaki tart dodajte krišku pršuta te pospite ribanim sirom. Vratite u pećnicu na još 2-3 minute. Na kraju dodajte listiće rukole.
Smotuljci od špinata s feta sirom
Sastojci: 250 g smrznutog špinata, 1/2 šalice zdrobljenog feta sira, 1/4 šalice luka narezanog na kockice, 1 žlica maslinovog ulja, 1 žlica nasjeckanog kopra, 1 češanj češnjaka, sol i papar, 2 jaja, 500 g lisnatog tijesta, posuda za pečenje s kalupima za muffine (12 kalupa)
Pomfrit od batata
Batate ogulite i operite i izrežite na prutiće za pomfrit. Posolite, popaprite i pospite ljutom papričicom. Pošpricajte s malo ulja i sve promiješajte. Pecite u pećnici ugrijanoj na 220 stupnjeva 30 minuta. Sve malo promiješajte, pa pecite još 30 minuta.
Pečeni slanutak
Sastojci: konzerva slanutka od 350 grama (ocijeđeno i isprano), 1 žlica ulja 1/2 čajne žličice soli, 1 žlica kima, 1 žlica čilija u prahu, 1/2 žlice sušenog origana
Priprema: Zagrijte pećnicu na 200°C i za to vrijeme slanutak pomiješajte u zdjeli s uljem i začinima. Rasporedite slanutak po papiru za pečenje na podlozi za pečenje i pecite oko 30 minuta s povremenim miješanjem.
Kuglice od kikiriki maslaca
Sastojci: 400 grama zobenih pahuljica, 200 grama kokosovog brašna, 100 grama naribane crne čokolade, 2 žlice chia sjemenki, 2 žlice sjemenki lana, 1/2 žličice mljevenog cimeta, 1/4 žličice soli, 250 grama maslaca od kikirikija, 85 grama meda, 1/2 žličice ekstrakta vanilije, 2 jušne žlice mlijeka
Krekeri od zobenih pahuljica
Sastojci: 130 g zobenih pahuljica, 130 g integralnog brašna, 1-2 žličice soli, 120 ml vode, 5 žlica maslinovog ulja, sezam
Priprema: Zobene pahuljice sameljite i premjestite ih u veću posudu. Dodajte integralno brašno i sol. Prelijte vodom i maslinovim uljem i umijesite glatko tijesto. Razvaljajte tijesto na papiru za pečenje na debljinu od 4-5 mm, razrežite na četverokute i još malo posolite. Premjestite ih na lim za pečenje, pospite sezamom i pecite 10-15 minuta u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva. Pažljivo ih pratite jer mogu brzo zagorjeti. Pričekajte da se ohlade prije posluživanja i poslužite uz neki fini namaz.
Pereci s kimom i makom
Sastojci: 1 kg oštrog brašna, 10 žlica kiselog vrhnja, 1 maslac, 1 kocka svježeg kvasca
1,5 dl mlijeka
Priprema: Kvasac rastopiti u mlakom lijeku. Zamijesiti tijesto od navedenih sastojaka te pomoću kalupa za perece oblikovati tijesto. Staviti perece na papir za pečenje na pleh za pečenje, premazati ih žumanjkom, posuti solju, kimom, makom, sezamom, po vašoj želji. Peći na 180 Celzijevih stupnjeva dok ne dobiju zlatnožutu boju.