Ođe Ođe – dubrovačka kućica na Europskom trgu se prošle godine proslavila slanim fritulama, a ove godine je opet došla na isto mjesto s još jednom vrstom više.
- Mi smo prošle godine došli na ideju da ponudimo slane fritule na Adventu pošto ih i doma radimo svojim prijateljima, pa smo željeli to i javno prezentirati. Prošle godine smo imali dvije vrste slanih fritula, odnosno dubrovačkih prikli. To su bile od masline i ribe. Dosta dobro su prošle kod publike i zbog njih nam se gosti vraćaju i ove godine - rekao nam je glumac Romano Nikolić, vlasnik kućice te dodao da je zato u ponudu dodao i fritule s pancetom.
POGLEDAJTE VIDEO:
Rade je od domaće pancete od prijatelja iz Konavla, tako da zasada imaju tri vrste slanih fritula. Uz fritule od pancete ide i umak od jogurta, dimljene crvene paprike i sjeckanog sušenog vlasca. Uz ostale dvije se ne dobije umak, ali riblje fritule idu sa sušenim smokvama i sa naribanom koricom naranče. Tu nisu stavljali umak jer baš žele da se ta riba osjeti i da se ne razblažuje. Riba s kojom rade fritule je oslić.
- Priprema slanih fritula nije kompliciranija od slatkih jer samo umjesto slatkih idu slani sastojci. Svako jutro pripremamo frišku smjesu, pogotovo s obzirom da se radi o ribi i da se stavljaju jaja u smjesu - objasnio je.
Sve tri vrste fritula se dobro prodaju, svi koji naruče jedne na kraju naruče i druge i treće tako da su gosti sa svima zadovoljni. Fritule od maslina ćete na ovoj kućici platiti pet eura, od pancete sedam i od ribe devet eura.
U ponudi osim slanih fritula imaju i platu dubrovačkih proizvoda., ušećerene bademe, arancine, i vrući koktel Libertas. Osmislila ga je koktel-majstorica Ivana Marešić, a zamislila ga je kao odu Dubrovniku u vrijeme Božića. Koktel je pun mirodija i okusa s hrvatskog juga, s vodećim notama zimskih citrusa - gorke naranče, limuna i mandarina, podržane slatkoćom sočne smokve i vanilije, s alkoholnom bazom mješavine odležanog ruma i aromatičnog gina.
U nastavku vam donosimo i recept kako pripremiti slane fritule od ribe.
Recept za slane fritule od ribe
Sastojci:
- 250 g bijele prokuhane ribe (bakalar, oslić)
- 100 g glatkog brašna
- 2 jaja
- prašak za pecivo
- 100 ml vode u kojoj se kuhala riba
- 2 režnja češnjaka
- peršin
- sol i papar
Priprema:
Sve sastojke dobro promiješati i pržiti u dubokom ulja na temperaturi od 170°C stupnjeva.