Korištenje vage u kuhinji ubrzat će pečenje kolača, a mjerenje će uvijek biti precizno, tvrdi Stella Parks, autorica knjige “BraveTart: Iconic American Desserts”.
- Manje vremena je potrebno da na vagi izmjerite 100 grama brašna nego da izmjerite tri šalice brašna. Minuta dulje se ne čini kao puno utrošenog vremena, ali uzmite u obzir da se kod pečenja kolača gotovo svi sastojci moraju izmjeriti, a vaga ubrzava mjerenje. Isto tako, vaga daje precizne rezultate koji su svaki put isti. Kad u receptu piše tri šalice brašna, ne zna se na koliku šalicu se misli niti treba li ta šalica biti napunjena do vrha ili ne. No kad u receptu piše 100 grama brašna, ne možete pogriješiti - objašnjava autorica.
Malo šećera čini čuda
Smjesa mlijeka i komadića tamne čokolade dat će keksima s komadićima čokolade kremastu slatkoću, dok će prstohvat muškatnog oraščića i soli naglasiti okus takvih keksa, ističe autorica.
- Za čokoladniji i bogatiji okus keksa s komadićima čokolade ili kremastih čokoladnih kolača u pripremi koristite nekoliko različitih vrsta čokolada. Kekse možete peći dok ne poprime zlatno-smeđu boju i postanu hrskavi – kaže autorica te dodajte da ih ona preferira izvaditi iz pećnice kad su još lagano blijedi tako da ostanu mekani u sredini, a hrskavi samo po rubovima.
Osim slatkih keksića od čokolade, jedan od najukusnijih deserata postao je cheesecake, odnosno torta od sira, tvrdi autorica koja u pripremi torte zamjenjuje sirne namaze svježim sirom kako bi torti dala notu svježine.
- Pripremanje torte može biti zahtjevno i oduzeti puno vremena, stoga tučeno slatko vrhnje pripremite dan ranije i ostavite u hladnjaku preko noći. Trik za tučeno slatko vrhnje koje može stajati preko noći je malo dodatnog šećera u pripremi. Šećer pomaže kremi da postigne stabilnost koja može držati čak osam sati. Drugi dan dodajte samo malo soli kako vrhnje ne bi bilo preslatko, a ovaj trik vaše će vrhnje pretvoriti u idealnu pratnju za sve torte i kolače – kaže.
Pripremanje slatkog vrhnja unaprijed olakšat će vam posao, a smeđi šećer zaokružit će slatkoću vašeg omiljenog deserta. Šećer stavite u pećnicu na nisku temperaturu te promiješajte svakih pola sata kako bi se ravnomjerno ispekao.
Kad vidite da je pečen, ostavite ga da se ohladi pa njime zamijenite bijeli šećer u receptima. Svojim okusom on podsjeća na lagani okus karamele, a istodobno ostaje suh, tvrdi autorica koja ga radi u velikim količinama pa ga nakon hlađenja pohrani kao običan šećer.
Ukrašavanje torti
Bijele torte od vanilije bit će ukusnije ako im dodate malo kokosova ulja koje će naglasiti aromu maslaca i vanilije, a kremu učiniti još kremastijom te je izbijeliti. Kako ne bi bile monotone, ukrasite ih bobičastim voćem.
Preko njega možete preliti i preljev u boji te ćete dobiti potpuno novi, zaokružen izgled. Po bijelim tortama možete “crtati” i pisati pomoću kista za kolače. Odlična “tinta” je rastopljena čokolada. Poseban štih bijeloj torti dat ćete i naribate li čokoladu po njoj.
VIDI OVO: Kylie svima pokazala svoju kolekciju torbica i pola njih su Birkinice.