To je to što me zanima!

Muka zvana pinca: Evo kako da dizano tijesto uspije savršeno

Slatki kruh tradicija je za vrijeme Uskrsa na našim prostorima, a u različitim dijelovima Hrvatske ima drugačije ime. Pinca traži strpljenje, tijesto se diže satima, ali vrijedi truda
Vidi originalni članak

Uskršnji slatki kruh dolazi pod različitim imenima, pa je tako u Dalmaciji poznata kao sirnica, iako u njoj nema sira, u Primorju kao pinca, a u Zagorju jajarica. Slatka pinca zahtjeva strpljenje, tijesto joj se diže i do četiri sata, ali njezin puni okus je nezamjenjiv.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ako ju želite napraviti bez greške, picu mijesite što dulje, a ako vam tijekom pečenja počne prebrzo dobivati boju, pokrijte je aluminijskom folijom. Za pincu će vam trebati:

Sastojci:

  • 1 kg brašna - pola glatko, pola oštrog
  • 20 g suhog kvasca
  • 2 vanilin šećera
  • 200 ml mlijeka
  • 100 ml soka od naranče 
  • 250 g maslaca
  • 250 g šećera
  • žličica soli
  • 3 jaja
  • 6 žumanjaka
  • ribana korica limuna
  • malo ruma

Priprema:

Najprije pomiješajte kvasac, malo ugrijano mlijeko, žličicu šećera i žličicu brašna pa ostavite neka se digne. U međuvremenu pomiješajte sve suhe sastojke pa u njih dodajte sve ostale, uključujući kvasac koji se dizao. Umijesite glatko tijesto i ostavite ga da se diže na toplom mjestu tri do četiri sata.  

ZA PRSTE POLIZATI 3 odlična recepta s janjetinom: Ispod peke s krumpirom, marinirana rebra i punjeni but

Potom da podijelite na tri dijela i oblikujte pince - nožem na površini svake napravite dva reza u obliku križa. Stavite ih u hladnu pećnicu pa je uključite da se grije na 200 stupnjeva. Pecite pince 20-ak minuta pa ih premažite razmućenim žumanjkom i pospite kristalnim šećerom te vratite u pećnicu na još 20 minuta, na 150 stupnjeva.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • mars7 26.03.2023.

    Obozavam sirnice

  • beba maza 25.03.2023.

    Za dobru liniju je najbolje izbegavati ovakva testa . :-)

Komentiraj...
Vidi sve komentare