To je to što me zanima!

Mediteranske mješavine začina uz koje će svi hvaliti vaše ribe

Morska riba zahtijeva laganije marinade od riječne - savršen okus dat će joj aromatizirana mješavina soli, ružmarina i limunove korice, ali i slasna tapenada od maslina
Vidi originalni članak

Gremolata je omiljeni talijanski začin za ribu. Mješavina se sastoji od sjeckanog peršina, češnjaka i naribane korice limuna kojom ribu premazujete prije, ali i nakon pripreme.

Ponekad se u gremolatu dodaju mediteranski začini - menta, ružmarin i kadulja, no dobro je znati da se, osim češnjaka i peršinova lista, uz kuhanu i pečenu ribu slažu bosiljak, majčina dušica, timijan i origano. Za mariniranje mogu poslužiti i tapenada od maslinova ulja, usitnjenih maslina, kapara i pinjola, te “Salmoriglio”, umak od mažurana.

U mužaru usitnite mažuran ili origano do guste smjese, koju razrijedite s malo maslinova ulja. Postupno dodajte limunov sok i premažite ribu prije ili poslije pečenja. Ribu prije pečenja možete natrljati i aromatičnom morskom solju iz kućne radinosti. U multipraktiku usitnite listiće ružmarina i dodajte sitno naribanu koricu limuna ili naranče.

ŠTO RADITE KRIVO? Pet razloga zašto ste stalno umorni, a dovoljno ste spavali

Izmiješajte sitnu morsku sol s vlažnom smjesom i ostavite nekoliko dana raširenu na pladnju, dok se ne osuši i stvrdne. Isto tako, poslužit će i mješavina usitnjenih sjemenki komorača i aromatizirane soli.

Bijelu kuhanu i filetiranu ribu (ili ostatke od pečenja) možete “uvaliti” u marinadu od luka i aceta balsamica. Na maslinovu ulju popirjajte luk izrezan na polumjesece. Podlijte crvenim vinom, acetom, začinite solju i paprom te dodajte lovor, ružmarin i majčinu dušicu. Neka sve kuha na laganoj vatri dok luk ne poprimi tamnocrvenu boju od vina.

KOD DIJABETESA TIPA 2 Razina inzulina je niža kada se ugljikohidrati jedu iza proteina

Pred sam kraj dodajte žličicu meda i nekoliko kapi limunova soka. Ribu prelijte marinadom i ostavite da stoji preko noći. Dobro je znati da se lovorov list dodaje i u riblje marinade, ali i brudete te obavezno kod kuhanja hobotnice. Postoji i velika razlika u sastavu mesa i okusu između riječne i morske ribe. Riječnoj treba više začina pa je za nju najbolje pripremiti jaču marinadu - od limunova soka, češnjaka, peršina, kopra, papra i soli. Odlična je i s mljevenom crvenom paprikom te čilijem.

Škorpioni su posesivni, a ni Bikovi nisu ništa bolji: Ovo je 6 najljubomornijih znakova zodijaka, jeste li vi jedan od njih?

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 15.11.2018.

    Uz morsku ribu ide jedino trieština- peršin,češnjak i domaće ulje, kao što je napisao Pumpkin. Na neku ribu paše par kapljica limuna, ali nakon pečenja. Sve ostalo je višak koji uništava bazni okus same ribe. Osobito treba paziti da se ne dodaju peršin i limunova korica prije pečenja, kao što piše u tekstu, jer pečenjem izgore, promijene okus i postaju gorki.

  • Pumpkin. 12.11.2018.

    Uz ribu najbolje ide tršćanski umak, znači češnjak, peršin i maslinovo ulje dok je gremolata više za mesa poput teletine.

Komentiraj...
Vidi sve komentare