To je to što me zanima!

Majoneza je nastala slučajno u 17. stoljeću, a donosimo vam i recept kako napraviti domaću

Prema jednoj priči majoneza je nastala 1756. godine kada se počela upotrebljavati u francuskoj kuhinji, a dobila je ime po francuskom vojskovođi Mahonu, koji je za Francusku osvojio grad i luku Minorcu
Vidi originalni članak

Svi smo čuli za majonezu, svi smo je manje više probali i obožavamo je. Majoneza je naziv za hladni umak i namaz napravljen od žumanjka i ulja koji se koristi kao dodatak hrani. Majoneza je nastala 1756. godine kada se počela upotrebljavati u francuskoj kuhinji, a dobila je ime  po francuskom vojskovođi Mahonu, koji je za Francusku osvojio grad i luku Minorcu. 

POGLEDAJTE VIDEO:
Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Njegov kuhar čuveni francuski šef Marie-Antoine Carême (otac haute cousine) nije imao drva da naloži vatru i napravi mu topli umak pa je morao nešto izmisliti. Slučajno mu je upalo jedno žumance u ulje i on je nehotice počeo da ga muti i tako je dobio finu gustu masu, kojom je prelio meso. 

RECEPT Muffini kakve niste jeli: Punjeni su kremom od sira i višnjama

Kada je vojskovođa isprobao taj umak bio je oduševljen te ga je odmah po povratku u Pariz pokazao na dvoru Luja XV i dao mu ime majoneza po gradu u kome je prvi put slučajno napravljen. Naravno, nakon toga ovaj  umak je nadograđivan i sve više poboljšavan.

Iz Francuske je majoneza krenula u osvajanje Europe i Amerike, pritom se u početku proizvodila samo u domaćinstvima i ugostiteljstvu, a početkom 20. stoljeća kreće industrijska proizvodnja.

Iako se majoneza najčešće kupuje te je danas dostupna u bezbroj varijanti, mnogi ju pripremaju i u kućnoj radinosti. Može sadržavati i 85 posto masnoća, dok kupovna sadrži od 70 do 80 posto.

Može se raditi ručno, u mužaru, pjenjačom ili vilicom, ali i uz pomoć električnog miksera ili blendera. Žumanjcima se polako dodaje ulje dok se žustro tuče, kako bi se raspršilo. Ulje i voda iz žumanjaka čine bazu emulzije, a lecitin i bjelančevine iz žumanjka stabiliziraju je. Može se dodati i senf koji ju dodatno stabilizira te okus čini oštrijim.

OSVJEŽITE SE 3 brza recepta za ledenu kavu s vanilijom, šlagom i sladoledom

Napravite svoju domaću majonezu kod kuće:

Majoneza se sastoji od žumanjaka, limunovog soka i ulja. Žumanjak pomaže spajanju ulja i vode pri čemu nastaje emulzija. Najvažniji korak je pravilno dodavanje ulja kako se žumanjak ne bi razdvojio i kako bi postigli kremastu teksturu majoneze. Iznimno je važno da koristite kvalitetno ulje.

Sastojci:

  • 2 žumanjka
  • 1 žličica Dijon senfa
  • prstohvat soli
  • 500 ml ulja uljane repice (ako nemate - stavite suncokretov)
  • 1 žličica vinskog octa ili svježeg soka limuna

Recept:

U blender stavite žumanjke, dodajte im senf i sol. Koristite jaja provjerenog uzgoja. Dobro ih izblendajte kako bi se smjesa povezala. Sljedeći korak je najvažniji. Smjesi žumanjaka i senfa dodajite postepeno ulje. U početku neka mlaz bude nalik kapima. Ovo radimo kako bismo izbjegli odvajanje žumanjaka od ulja.

Cijelo vrijeme miksajte smjesu dok dolijevate ulje. U prvim sekundama trebamo izbjeći odvajanje žumanjaka od ulja. Kada ste dodali polovicu ulja, a smjesa je postala kompaktna, slobodno dodajte preostalo ulje u bržem mlazu.

MANJE KALORIJA Ako majonezu zamijenite s ove tri namirnice jest ćete zdravije

Sve dobro izblendajte dok se ne poveže i postane kremasto. Na kraju dodajte žličicu vinskog octa i umiješajte je u majonezu. Pripremljenu majonezu spremite u staklenku i spremite u hladnjak.

Majonezu možete raditi i na malo duži način ručno. Trebat će vam pjenjača i ovalna posuda. Postupak je isti kao i kod blendera. 

Idi na 24sata

Komentari 10

  • 17.08.2021.

    meni osobno majoneza nista narocito i uopce nije zdrava pogotovo tko pazi na liniju  😁

  • nap 17.08.2021.

    Vokim sendvic s sirom majoneza luk

  • komentator Luka 17.08.2021.

    čudno mi ovo.......ako nije imao drva na naložiti što je radio žumanjak pored ulja pa da mu slučajno upadne

Komentiraj...
Vidi sve komentare