Osim jaja i hrane bogate bjelančevinama, grahorica, jabuka i ukiseljenog povrća poput krastavaca ili paprika, studije pokazuju da ljuti začini pomažu u suzbijanju apetita.
POGLEDAJTE VIDEO:
Oni koji su svom jelu dodali 1/4 žličice čilija brže su se osjećali sitije i zadovoljnije. Jednoj skupini u istraživanju su smanjili dnevni unos na 75 posto od preporučenoga, ali su jelima dodali ljute začine.
Nitko od njih nije imao potrebu za više hrane, u usporedbi s onima koji su jeli 100 posto dnevnog unosa, ali bez tih začina.
Naime, začini poput čili papričica ili đumbira zapravo su detoks-varijanta. Djeluju tako da povećavaju unutarnju tjelesnu temperaturu te na prirodan način potiču izmjenu tvari i ubrzavaju metabolizam pa ih svakako uvrstite na jelovnik.
I kombinacija namirnica je jako bitna. Na primjer, grah s tjesteninom odlično je proteinsko i dijetno jelo jer se u njemu pobijaju namirnica niskog i visokoga glikemijskog indeksa. Ako se grahu još dodaju čili papričice, đumbir i češnjak, dobili smo potpun obrok.
Osim toga, želimo li potaknuti sagorijevanje potkožnoga masnog tkiva, najvažnije je što češće jesti namirnice niskoga glikemijskog indeksa poput jabuka, slanutka i raženoga kruha jer one potiču mršavljenje.