Limuni je zdrav - dok sok čisti tijelo od toksina, kora sadrži čak deset puta više vitamina od soka, objašnjava holistička terapeutkinja Kimberly Stewart. Dodaje da kora limuna sadrži i eterična ulja koja djeluju na staničnoj razini i pomažu u borbi protiv infekcija pomažu tijelu da pokrene procese samočišćenja.
Zbog odličnih je antioksidacijskih svojstava limunova kora odlična i za prevenciju prijevremenih znakova starenja i poboljšanje zdravlja i izgleda kože, jer potiče detoksikaciju i smanjuje rizik od nastanka akni i prištića.
Korica sadrži i pektin koji je odličan za ubrzanje metabolizma te mršavljenje, a sudjeluje i u prevenciji apsorpcije suvišnog šećera i nakupljanja stanica masti, pa tako pomaže i u održavanju zdrave tjelesne težine, objasnila je terapeutkinja.
- Limunova kora uz ostalo sadrži i antibakterijska, anti-gljivična i antimikrobna svojstva, te pektin i vitamin C koji pomaže u podizanju imuniteta - objasnila je Stewart, a naglašava i da je limun najbolje smrznuti jer ćete tako iz njega izvući maksimum. Kasnije ga iskoristite cijelog s korom. Naime, zamrzavanjem se čuvaju njegovi ljekoviti sastojci. Možete ga naribati pa od njega napraviti limunadu ili ga dodati u jogurt, salatu ili druge sokove.
A evo što ona preporučuje, kako da češće 'jedete' kiseli limun:
- od 4 do 6 limuna izrežite na male kriške (pazite da nisu špricani), a po želji možete koristiti vrećice za zamrzivač ili silikonske kalupe
- sve ih stavite u staklenku i zamrznite
Dnevno pojedite 1-4 kriške s malo šećera ili u salati, jogurtu, juhi ili soku.
Limunada:
- Stavite dvije čaše vode i pola šalice pune kriški limuna u blender.
- Smiksajte i dodajte žlicu meda.
- Miješajte dok se med ne otopi.
- Preko stavite led i uživajte!