Štedimo novac kuhajući sve obroke za djecu od nule pomoću naše mikrovalne pećnice, evo kako to možete i vi, otkriva engleska pjevačica Frankie Bridge (33) i supruga nogometaša Waynea Bridgea (42).
POGLEDAJTE VIDEO:
Frankie i njezin suprug, nogometna zvijezda Wayne Bridge, možda nisu par za koji biste očekivali da će ugurati obroke u mikrovalnu pećnicu, ali oni su stvorili vlastitu seriju recepata, za uštedu novca.
Žele pokazati kako pristupačno kuhati u mikrovalnoj pećnici i pomoći zaposlenim obiteljima da prebrode krizu troškova života i ostanu zdravi.
- Volimo hranu, ali ne volimo provoditi sate pripremajući je. Lako je ako ste zaposleni okrenuti se unaprijed pripremljenim umacima, ali previše je važno kuhati od nule da biste ostali zdravi. Nikada nije bilo važnije kuhati pristupačnu hranu - kaže Frankie. Mikrovalne pećnice su najjeftiniji uređaj za kuhanje.
Frankie priznaje da je Wayne, otkad se prestao baviti nogometom 2014., bolji kuhar.
Ovdje su neki od njihovih recepata:
'Lažni' curry od tikve
Sastojci:
- 300 g butternut tikve
- 100 g špinata, nasjeckanog
- 1 glavica luka, sitno nasjeckana
- 1 žlica ulja
- 1 žličica blagog curry praha
- ½ žličice garam masale
- ½ žličice češnjaka u prahu
- 200 g kokosovog vrhnja
- 100 g graška (svježi ili smrznuti)
- 1 limeta
- šaka svježeg korijandera
- riža i/ili naan kruh, za posluživanje
- prstohvat soli
- začini
Priprema: Butternut tikvicu nasjeckajte na male komadiće, oko 1-2 cm. Ubacite ulje, tikvice i luk u zdjelu za mikrovalnu. Pokrijte tanjurom i stavite u mikrovalnu pećnicu na 5 minuta. Izvadite iz mikrovalne pa dodajte kokosovo vrhnje, špinat, grašak i začine te prstohvat soli. Dobro promiješajte, poklopite i vratite u mikrovalnu pećnicu na još pet minuta. Provjerite je li tikva mekana i kuhana, ako nije, možda ćete je trebati vratiti u mikrovalnu još malo. Kad je gotovo, iscijedite limetu i dodajte šaku korijandera. Poslužite curry s prilogom po izboru i uživajte.
Dimljeni čili
Sastojci:
(2 porcije)
- 1 žličica maslaca
- ½ limenke nasjeckane rajčice (200 g)
- 400 g graha (ocijeđenog i opranog)
- ½ luka, nasjeckanog
- 1 režanj češnjaka, nasjeckan
- ½ žličice čilija u prahu
- ½ žličice mljevenog kumina
- 1 povrtna kocka za temeljac
- 1 žličica paprike
- šaka svježeg korijandera
- 1 vrećica riže za mikrovalnu
Priprema: Stavite nasjeckani luk, češnjak i maslac u zdjelu, a zatim pokrijte tanjurom i stavite u mikrovalnu, na najjače, na jednu minutu. Dodajte rajčice, grah, kocku temeljca i začine, dobro promiješajte, zatim poklopite i stavite u mikrovalnu još 3-4 minute. Uvjerite se da je hrana kuhana do kraja i dobro promiješajte. Poslužite s rižom i pospite svježim korijanderom.
Dimljeni grah
Sastojci:
(1 porcija)
- ½ žlice maslinovog ulja
- ¼ srednjeg crvenog luka, narezanog na kockice
- 1 češanj češnjaka, zgnječen
- 1 žličica mljevene paprike
- 120 g pasate
- 1 žlica javorovog sirupa
- ½ konzerve cannellini graha, ocijeđenog i ispranog
- 1 kriška integralnog kruha
Priprema: U posudu za mikrovalnu stavite maslinovo ulje, luk i češnjak narezan na kockice. Pokrijte posudu tanjurom i stavite u mikrovalnu, jednu minutu. Izvadite posudu iz mikrovalne i dodajte dimljenu papriku, pasatu, javorov sirup i grah. Dobro promiješajte, zatim poklopite i stavite u mikrovalnu još četiri minute. Dok se ovo kuha, stavite komad ili dva integralnog kruha u toster i tostirajte. Izvadite iz mikrovalne pećnice i još jednom promiješajte, izvadite tost iz tostera i stavite na tanjur pa na to izlijte grah. Začinite s prstohvatom soli i papra na vrhu.
Čokoladna torta
Sastojci:
(1 porcija)
- 20 g brašna
- 1 žličica maslaca od kikirikija
- 1 puna žlica kakaa u prahu
- 1 žlica meda ili javorovog sirupa
- 40 ml mlijeka po izboru
- ¼ žličice praška za pecivo
- malo ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- 1 žlica omiljenog namaza
Priprema: Sve sastojke pomiješati u posudi osim namaza za biskvit ako ga koristite. Stavite žlicom u šalicu za mikrovalnu pećnicu. U sredinu tijesta žlicom stavite namaz. Namjestite mikrovalnu na najjaču temperaturu, jednu minutu. Ostavite da odstoji 1 min, zatim servirajte, donosi The Sun.