Kurkuma se u istočnjačkoj kulturi koristi od davnina kao supstancija koja djeluje protuupalno, ublažava probavne tegobe i bolne menstrualne cikluse, objašnjava nutricionistica Sanja Ćosić.
Ovaj korijen spada u porodicu đumbira, a podrijetlom je iz južne Azije. U ayurvedskoj se medicini koristi već stoljećima za liječenje niza bolesti i tegoba te podizanje imuniteta, a neki je s pravom smatraju jednom od najzdravijih biljaka na svijetu.
Višestruko djelovanje
- Smatra se da je njeno djelovanje raznovrsno, no ističe se protuupalni učinak kao osnovni mehanizam prevencije od razvitka oštećenja organizma na staničnoj razini - pojašnjava nutricionistica Ćosić.
Uporaba kurkume može znatno olakšati tegobe uzrokovane upalnim bolestima crijeva poput Chronove bolesti, a blagotvorno djeluje i na smanjenje bolova i upala kod oboljelih od reumatoidnog artritisa.
- Kurkumin i ostale aktivne supstancije u kurkumi djeluju kao snažni antioksidansi i tako smanjuju upalne procese uzrokovane nakupljanjem slobodnih radikala koji oštećuju organizam na staničnoj razini - kaže nutricionistica.
Što se tiče zdravlja kardiovaskularnog sustava, nastavlja, kurkumin svojim djelovanjem može imati utjecaj na prevenciju oksidacije kolesterola, koji u tom obliku postaje štetan za organizam.
Djeluje na mnoge bolesti
- Također, kurkuma je dobar izvor vitamina B6, koji održava normalnu razinu homocisteina, čije djelovanje direktno oštećuje stijenke žila, a odličan je izvor željeza i mangana te bakra, kalija i dijetalnih vlakana - dodaje.
- Dovoljno je uvrstiti pola do 1 žličice kurkume na dan u prehranu, a samo 2 žličice začina zadovoljit će 10 posto dnevnog preporučenog unosa željeza. No s obzirom na to da kurkuma može usporiti zgrušavanje krvi, preporučuje se oprez pri konzumaciji ako bolujete od hemofilije - kaže Ćosić.
Kod ljudi koji su skloni stvaranju žučnih kamenaca također se savjetuje oprez i umjerenost u konzumaciji. Kurkuma donekle snižava razinu šećera u krvi, što može izazvati probleme kod ljudi oboljelih od dijabetesa - dodaje.
Kurkuma je blago paprasto-gorkastog okusa s toplom notom, a jelima se često dodaje zbog svoje intenzivne žućkasto-narančaste boje. U principu se slaže sa svim vrstama jela, osobito s rižom i povrćem, a odličan je dodatak i gustim i bistrim juhama.
Odlična uz rižu i povrće
- Možete je dodati čajevima i napicima od cijeđenog voća, pa čak i desertima. Količina od pola žličice kurkume dovoljna je za pripremu kompletnih obroka, dok u čaj ili smoothie možete ubaciti prstohvat ovog začina - savjetuje Sanja Ćosić.
Specifičnim okusom kurkuma obogaćuje juhe, variva i marinade
Kurkuma je neizostavan začin u indijskoj i jugoistočnoazijskoj kuhinji te jedan od glavnih sastojaka popularnoga curryja. Također se koristi u marokanskoj i bliskoistočnoj kuhinji, napose u juhama, varivima i pilafu. Dodaje se i u marinade za razna jela, od kojih je zasigurno najpopularnija ona indijska od jogurta i kurkume, koja se odlično slaže s ribom i piletinom.
Cvjetača s kurkumom
Cvjetaču natrgajte na cvjetiće i stavite je kuhati u blago posoljenu vodu te joj dodajte 1 krumpir. Kuhano povrće izmiksajte štapnim mikserom, dodajte pola žličice kurkume, sjeckani peršin i malo čilija te soli po potrebi. Ukrasite žlicom vrhnja, savjetuje Ćosić.
Tonik od kurkume
Dodaje se i u maske za lice jer uklanja akne
Osim u hrani, kurkumu možete koristiti kao kozmetički preparat jer ima mnoge blagotvorne učinke na kožu. Zbog protuupalnog djelovanja može ukloniti akne, a smatra se i da djeluje na psorijazu. Također, može zacijeliti rane, a pomaže i kod cijelog niza dermatoloških problema.
Napravite masku za lice tako da pomiješate 4 žličice kurkume, žličicu jogurta i 4 žličice meda, držite je 15 minuta i dobro isperite. Osim s jogurtom, ovu masku možete raditi s kokosovim uljem. Samo pomiješajte dvije žličice kokosova ulja s pola žličice kurkume.
Potiče rad mozga i pomaže pri koncentraciji
U tradicionalnim istočnjačkim medicinama kurkuma je korištena i za poboljšanje mentalne aktivnosti. Neka su moderna istraživanja pokazala da kurkumin može imati neposredne učinke na mozak povećavajući koncentraciju ispitanika na specifične zadatke sat vremena nakon konzumacije.