U subotu, 8. veljače kreće projekt pod nazivom Amorova žlica (Cupid's spoon), Prvo europsko gastronomsko natjecanje za osobe s invaliditetom i djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Organizira ga Udruga najosjetljivijih u osposobljavanju (UNUO), koja se već 13 godina bavi edukacijom osoba s invaliditetom, djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djece u nepovoljnom položaju u ugostiteljskom smjeru, s ciljem unaprjeđivanja mogućnosti osoba s invaliditetom o otvaranja mogućnosti za to da lakše uđu u svijet rada. Ideja je i raditi na osvještavanju javnosti o sposobnostima osoba s invaliditetom.
POGLEDAJTE VIDEO: Ostala bez prava na invalidninu
Sektor turizma, uz koji je projekt vezan, odabran je s razlogom, ističu u UNUO, jer tu postoji veliki potencijal za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Danas čak dvije trećine poslodavaca u Hrvatskoj radije plaća penale nego da zaposli osobe s invaliditetom, za što se inače može dobiti porezna olakšica, ističu u Udruzi.
Zbog toga je pokrenut projekt Prvog Europskog gastro natjecanja, koji će se održati u 27 država članica EU, od veljače do kraja kolovoza ove godine. U svakoj od zemalja održat će se natjecanje za najbolje kuhare i barmene, kako bi se nakon 27 tjedana u glavnim gradovima, dobilo po jednog najboljeg barmena i kuhara iz svake zemlje koji će sudjelovati u finalnom natjecanju u Zagrebu, u rujnu 2023. godine.
Za ostvarenje projekta potrebno je 270.000 eura, pa je UNUO na platformi Go Get Funding pokrenula veliku nacionalnu kampanju za donatore, pod naslovom Cupid's Spoon.
- Sredstva su potrebna za gastro kamin na kojem će se održavati natjecanja u svih 27 zemalja, putne troškove, troškove smještaja i organizacije natjecanja u svakoj državi, kao i putne troškove za natjecatelje koji će u rujnu sudjelovati na finalu u Zagrebu. U ukupan trošak ulaze i troškovi logističko-organizacijskog tima, te trošak puta u Rim za sve finaliste – osobe s invaliditetom i djecu bez odgovarajuće roditeljske skrb – poručuju iz udruge.
POGLEDAJTE VIDEO: Sve o projektu 'Cupid's spoon'
Organizaciju cijelog projekta 'potpisuju' i s natjecateljima će putovati Vedran Habel, struč.spec.oec., predsjednik UNUO, Silvija Habel, mentorica kuharstva i dopredsjednica UNUO, te Bojana Burnać, redateljica i snimateljica koja na ovom putu snima dokumentarni film o radu Udruge, njihovoj borbi za društvo jednakosti i o osobama s invaliditetom.
Natjecatelji su već stigli na prvu destinaciju, u Nikoziju na Cipru, gdje će se u subotu 11. veljače održati prva kulinarska radionica, a priče sa svih radionica moći ćete čitati i na portalu 24 sata.