Slijedite li osnovna gastropravila, sir će i jednostavnu zelenu salatu pretvoriti u specijalitet. Dovoljno joj je dodati fetu, plavi ili zreli kozji sir, ili škripavac te orašaste plodove i sušeno voće kao što su brusnice i trešnje. Velika toplina neprijatelj je svakog sira jer može prouzročiti zgrušavanje i razdvajanje, no tvrdi sirevi ipak puno bolje podnose visoke temperature.
Sir zagrijte na niskoj ili neizravnoj toplini. Ako ga sjeckate, usitnjavate ili ribate, neka bude hladan, a za to su najbolji polutvrdi i tvrdi sirevi. Mekane je bolje topiti ili slagati, a pritom birajte one koji se lako tope.
Teško ćete napraviti sočan švicarski fondue s vlaknastom mozzarellom. Pripremate li jela zapečena sa sirom, stavite posudu na 4-6 cm od izvora topline i pecite dok se sir ne otopi, odnosno dodajte ga 10-ak min prije kraja. Kod ostalih jela sir se uvijek dodaje na kraju, posebno u umacima, rižotima i juhama.
Stariji sirevi imaju delikatniji i jači okus od mladih te im često treba manje začina, kao i sirevima s plijesni. Brie se obično jede s korom, no meku unutrašnjost možete i izvaditi žlicom. Prestaje sazrijevati nakon što ga narežete, a zreli, neodrezani brie može biti zamrznut do šest mjeseci. Treba ga zagrijati prije jela. Camembert može zamijeniti brie, ali će biti jače arome i okusa. Kad kremaste sireve rabite za cheesecake, važno je da prije pripreme sir bude na sobnoj temperaturi kako bi se postigla glatka i kremasta tekstura.
Majstor mljekar
Biljne i voćne sireve možete pripremiti i sami ako krem-siru dodate omiljene začine, voćni žele ili kandirano voće.
Odmah u papir
Ako je sir umotan u plastiku, što je prije moguće umotajte ga u voštani ili pergament papir jer zrak i vlaga najbolje čuvaju sir.
Rigatoni s brokulom
SASTOJCI: 400 g tjestenine rigatoni, brokula, (glavicu i stabljike narezati na komade), 1/2 šalice prženih pinjola, 200 g Briea (s korom, narezan na komade)
Tjesteninu skuhajte u kipućoj posoljenoj vodi prema uputama na pakiranju. Ocijedite tjesteninu i vratite je u lonac. Dodajte narezanu, skuhanu brokulu, pržene pinjole, brie, 3/4 žličice soli i 1/2 žličice svježe mljevenoga crnog papra. Miješajte dok se sir ne otopi. Razdijelite u zdjele i poslužite toplo.
Zapečeni makaroni sa sirom
SASTOJCI: 300 g makarona, 3 jajeta, 300 g fete (ili drugog sira), 100 ml mlijeka, 10 ml suncokretova ulja,
Skuhajte makarone. Jaja umutite pa odajte sir i dobro ga izgnječite. Dolijte mlijeko i ulje te promiješajte. (Ako rabite manje slan sir od fete, dosolite). Makarone stavite u vatrostalnu posudu i prelijte ih umakom. Stavite ih u hladnu pećnicu kako posuda ne bi puknula. Zatim je zagrijte na 220°C i pecite do 15 minuta, odnosno dok makaroni ne postanu zlatnosmeđi.
Mesne lazanje s mozzarellom
SASTOJCI: 400 g tjestenine za lazanje, 80 g ementalera, 100 g mozzarelle, ribani parmezan, 125 g maslaca, 12 dl mlijeka, 80 g brašna, 350 g mljevenog mesa, mrkva, korijen celera, 1 dl crnog vina, 4 žlice koncentrata rajčice, 2,5 Dl pasirane rajčice,
Na maslacu popržite brašno do blagožute boje, maknite s vatre i miješajući dodajte vruće mlijeko. Dodajte ribani sir, sol i prstohvat bijelog papra. Vratite na vatru i uz miješanje pustite da zavre. Kuhajte da se zgusne. Na mješavini maslaca i maslinova ulja pirjati sjeckanu mrkvu i celer. Dodajte junetinu, koncentrat rajčice, pasiranu rajčicu, prstohvat mljevenog ružmarina pa pirjajte 10-ak min. Umiješajte origano, bosiljak, majčinu dušicu, sol i papar pa ostavite na laganoj vatri još 10 min. U posudu namazanu maslacem složite tijesto za lazanje i umak od mljevenog mesa. Zadnji red završite slojem tijesta, bešamelom i ploškama mozzarelle. Pospite parmezanom te pecite na 180°C 45 min.
Lažne lazanje s ricottom
SASTOJCI: 4 šalice tjestenine (ziti), žlica maslinova ulja, luk, 2 češnja češnjaka, 250 g mljevene junetine, sol i papar, bešamel, vezica špinata, 1/2 šalice ricotte, 1/2 šalice ribanog parmezana, šalica ribane mozzarelle
Pirjajte luk i češnjak pa dodajte junetinu, pola žličice soli i papra te pirjajte dok meso ne posmeđi. Meso i skuhanu tjesteninu složite u vatrostalnu posudu. Dodajte, špinat, ricottu, 1/4 šalice parmezana i bešamel. Pospite mozzarellom i parmezanom. Pecite na 200°C 15-ak min.
Bucatini u grčkom umaku
SASTOJCI: 500 g janjetine, luk, 3 češnja češnjaka, 2 šalice crnog vina, žlica origana, žlica mljevene crvene paprike, 300 g pelata, 4 žlice koncentrata rajčice, žličica cimeta, 1/4 žličice muškatnog oraščića, 1/2 šalice vrhnja, sol, papar, 500 g tjestenine Bucatini, ribani parmezan, nasjeckani bosiljak
Pržite luk i mljeveni češnjak u tavi na malo maslinova ulja. Dodajte janjetinu pa pirjajte do smeđe boje. Ulijte vino, pustite da zakuha pa smanjite vatru i ostavite da krčka 10 minuta. Dodajte rajčice, koncnetrat rajčice, origano, crvenu papriku, cimet i muškatni oraščić te sol i papar prema želji. Prokuhajte, smanjite vatru i pirjajte još 10 minuta. U međuvremenu skuhajte tjesteninu u posoljenoj vodi, ocijedite i poprskajte maslinovim uljem. Prelijte umakom.
Zapečena tjesteina s tri vrste sira
SASTOJCI: za umak alfredo: vrhnje za kuhanje, 100 g maslaca, šalica ribanog parmezana, papar, sol i žličica muškatnog oraščića; 1 paket tjestenine ziti rigatoni, kiselo vrhnje, 100 g ricotte, 2 jaja, 1/4 šalice ribanog parmezana, 1/4 šalice nasjeckanog peršina, 100 g mozzarelle
Skuhajte tjesteninu pa ocijedite. Za umak alfredo zagrijte vrhnje, dodajte maslac i umutite lagano dok se ne rastopi. Dodajte muškatni oraščić, sol i papar pa pospite sirom i promiješajte. Promiješajte umak i kiselo vrhnje pa dodajte tjesteninu. Pola smjese izlijte u namašćenu posudu za pečenje. Pomiješajte ricottu, jaja, parmezan i peršin te prelijte ravnomjerno preko tjestenine. Pospite ribanom mozzarellom. Pecite na 180°C 30 minuta.