To je to što me zanima!

Kolač od jabuka i karamele je toliko ukusan da ćete željeti još

Ne može biti jednostavniji za napraviti. Radi se o obrnutom kolaču koji se nakon pečenja brzo okrene na tanjur tako da na kraju jabuke budu gore, a lisnato tijesto dolje
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 4 do 5 jabuka srednje veličine
  • 100 g šećera
  • 40 g maslaca
  • paket lisnatog tijesta

ZA DOBAR POČETAK DANA Pet recepata za doručak s malo ugljikohidrata - za više energije

Priprema:

Najprije pripremite okrugli plitki protvan pa po njemu izrežite lisnato tijesto u krug. Izbodite ga vilicom na više mjesta i ostavite sa strane. Ogulite jabuke, izvadite koštice i narežite ih na veće komade - recimo da od jedne dobijete osam šnita. 

Potom stavite šećer u tavu da se otapa i poprimi smeđu boju pa u tome rastopite maslac. Kada je smjesa jednolična, ubacite jabuke i pirjajte ih nekoliko minuta. Miješajte ih za to vrijeme i okrećite.

Nakon što su gotove slažite ih u krug u protvan, tako da dobijete lijepi uzorak, a potom prelijte ostatkom karamela iz tave. Na vrh stavite lisnato tijesto. Utisnite krajeve prema jabukama.

Kolač pecite na 170 stupnjeva 35 do 40 minuta. 

ODLIČAN RECEPT Jaja na luku kakva još niste jeli - lizat ćete tanjur i tražiti još

Na kraju ga ostavite par minuta da se ohladi (ali, ne predugo jer se karamela steže) pa nožem malo odvojite rubove od tepsije i na to stavite tanjur naopako. Brzo preokrenite kako bi se kolač našao na tanjuru.

Za ovaj kolač umjesto protvana možete koristiti i okrugli kalup za tortu. U tom slučaju, nakon što je pečen i ohlađen par minuta, uklonite okvir i na kolač stavite tanjur pa ga okrenite - ovaj način sa kalupom za torte je možda čak i praktičniji, posebno ako nemate plitki protvan.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 9

  • sasa66 04.03.2020.

    Odlučan je mislim da se to zove Francuska pita. Jedino šta je ex žena znala savršeno na pravit.

  • STorm5 04.03.2020.

    Odlican kolac. Ja ga radim sa breskvama.

  • 04.03.2020.

    Izgleda fino

Komentiraj...
Vidi sve komentare