Luk je baza većine jela koje ljudi svakodnevno pripremaju, uzgaja se i koristi širom svijeta, ujedinjujući sve ljude u zajedničkoj reakciji koju često uzrokuje: suzama.
POGLEDAJTE VIDEO: Lako se riješite zadaha nakon luka
Ovo se povrće može kuhati, dinstati, jesti sirovo, a najbolji umaci i temeljci se na njemu baziraju.
Međutim, tijekom pripreme luk oslobađa nadražujuću kemikaliju koja utječe na vaše oči, zbog čega mnogi zaplaču. Prateći ovaj mali vodič, luk vas više neće moći natjerati u suze.
Ova kemijska supstanca koja se naziva sintaza, a događa se tijekom usitnjavanja kad luk reagira sa šećernim spojem i sumporom, koji je sastavni dio luka, piše britanski Express.
Kad sintaza reagira sa sumporom stvara se kemijski spoj nazvan sin-propanetial-s-oksid. Ovaj spoj je hlapljiv i stvara plin koji u očima potiče rad suznih žlijezda.
Kako nasjeckati luk bez plakanja?
Pravilni način usitnjavanja luka bez suza se sastoji od dva jednostavna koraka.
Hladni luk
Luk prije sjeckanja treba ohladiti u hladnjaku oko 30 minuta ili 10 do 15 minuta u zamrzivaču.
Nadražujuće kemikalije zbog kojih ljudi počnu plakati lakše putuju toplim zrakom, a hlađenje luka prije nego što ga nasjeckate može vam pomoći spriječiti da ti spojevi uđu u vaše oči.
Lako rješenje bi bilo da luk stalno stoji u hladnjaku, ali to dovodi do njegovog omekšavanja i ubrzanog propadanja pa je bolja opcija luk prije pripreme ohladiti kako je gore navedeno.
Ventilacija
Otvaranje prozora blizu mjesta na kojem sjeckate luk pomoći će u raspršavanju kemikalija koje nadražuju suzne žlijezde. Ako imate napu ili mali ventilator, uključite ih tijekom pripreme i u potpunosti ćete izbjeći plakanje.