Malo je toga bolje od svježe šnite domaćeg kruha, ali čini se da to nikad ne traje! Osobito u toplijim podnebljima ili tijekom ljetnih mjeseci, čini se da se plijesan ulovi na kraj kruha prije nego što ga uopće uspijemo pojesti.
POGLEDAJTE VIDEO: Tradicionalni kukuruzni kruh
Postoje faktori koji utječu na stvaranje plijesni, kao i potencijalna rješenje koja će produžiti vijek trajanja kruha. A kad smo upoznati s faktorima lakše je i odabrati idealan način pohranjivanja kruha kako bi što duže ostao jestiv.
Što stvara plijesan?
Kako biste spriječili pojavu plijesni na kruhu, prvo moramo razumjeti uzroke te plijesni. Na taj način možemo eliminirati početne faktore i produljiti vijek trajanja.
Plijesan nastaje kada spore dospiju na površinu namirnice i počnu konzumirati njene organske spojeve. To uzrokuje njihovo prerastanje u eventualno vidljivu plijesan.
Tri najčešće vrste plijesni kruha uključuju Penicillium, Cladosporium i plijesan crnog kruha. Bez obzira koje imate, sve se formiraju i rastu na isti način.
Čimbenici koji uvelike utječu na rast plijesni uključuju kisik, izvor hrane plijesni (vlaga i hranjive tvari), temperaturu i vrijeme.
Izvor hrane
Kako bi rasla, plijesan prvo mora pronaći dovoljno vlažan izvor hrane. Bilo koja vrsta svježeg sirovog ili kuhanog sastojka sadržavat će vlagu.
Ako razmišljate o jagodi naspram tjestenini, na kojoj vrsti hrane najčešće vidite plijesan? Na jagodi, naravno. To je zato što jagode sadrže puno vlage pogodne za rast i razmnožavanje spora.
Zajedno s vlagom dolaze i hranjive tvari. Slađi sastojci kakve pronalazimo kod jagoda, osigurat će više hranjivih tvari i šećera kojima će se spore plijesni hraniti u usporedbi sa sušenom tjesteninom.
Ovo načelo vrijedi i za različite vrste kruha - na kruhu od banane koji sadrži mnogo šećera brže će se razviti plijesan nego na štruci smeđeg kruha.
Kisik
Druga najvažnija stvar koja je plijesni potrebna je kisik. Budući da su spore živi organizmi, potreban im je kisik da prežive i napreduju. Uklanjanjem kisika iz jednadžbe znatno ćete usporiti njihov rast!
Temperatura
Temperatura je treći ključni faktor koji treba uzeti u obzir prilikom skladištenja bilo koje vrste hrane, pa tako i kruha. Bakterije i plijesni različito reagiraju na različite temperature.
Optimalna temperatura za razvoj plijesni je sobna temperatura, između 20-22°C. Ovdje je kruh najosjetljiviji i najbrže će rasti plijesan.
Što je temperatura niža, plijesan će se sporije razvijati i rasti, a na niskim temperaturama većina plijesni će umrijeti.
Vrijeme
Posljednji faktor koji treba uzeti u obzir kod rasta plijesni je vrijeme. Ako predugo ostavite sastojke u nepovoljnim uvjetima, dopuštate plijesni da raste.
Kako spriječiti pojavu plijesni na kruhu?
Uklanjanjem čak i jednog od gore navedenih čimbenika rasta, moći ćete spriječiti pojavu plijesni na kruhu, ili barem odgoditi za neko vrijeme.
Da biste uklonili kisik, kruh možete pohraniti u hermetički zatvorenu posudu ili u prostor s ograničenim kolanjem zraka. Kako biste kontrolirali temperaturu, najbolje je kruh čuvati izvan zone opasnosti od naglog povišenja temperature te na hladnijim mjestima.
Također bismo preporučili da kruh pojedete što je prije moguće kako biste ograničili vrijeme koje spore imaju za razmnožavanje i rast.
Metode skladištenja
Ovdje su neke od najboljih metoda koje možete koristiti kako biste spriječili pojavu plijesni na vašem kruhu i produljili mu rok trajanja.
Kutije za kruh
Uz to što mogu biti dekorativne, kutije za kruh zapravo pomažu u uklanjanju nekih faktora koji uzrokuju rast plijesni. One djeluju kao barijera između kruha i vanjskog svjetla. Svjetlost stvara nakupljanje temperature unutar vrećica za kruh i stvara višak vlage.
To su dva jaka faktora koji potiču rast plijesni. Pohranjivanje kruha u kutiju također pomaže u smanjenju kisika dostupnog za razmnožavanje plijesni.
Stavljanjem kruha (naravno, bez vrećice) u jednu od ovih kutija za kruh, stvara se taman dovoljna količina cirkulacije zraka kako bi se spriječio razvoj plijesni, ali dovoljno vlage da se kruh u potpunosti ne osuši.
Najbolje je kupiti emajliranu ili keramičku kutiju za kruh, jer se mogu sterilizirati, dok potpuno drvene kutije zapravo mogu i same uhvatiti plijesan.
Vrećice za kruh
Ako ikada trebate otkriti ispravnu metodu skladištenja pekarskih proizvoda, razmislite o tome kako same pekare pohranjuju i prodaju svoje proizvode. Smeđe papirnate vrećice, pa čak i platnene vrećice za kruh često se koriste zbog svoje učinkovitosti.
Izbjegavajte plastične vrećice pod svaku cijenu jer sprječavaju cirkulaciju zraka i potiču nakupljanje vlage.
Smeđe papirnate vrećice, pergamentni papir za omatanje i platnene vrećice za kruh omogućuju dobru ventilaciju kako bi se spriječio rast plijesni, a istovremeno sprječava isušivanje štruce.
Papirnate vrećice izvrsne su za kruh s tvrdom koricom ili hrskavi kruh, dok su platnene vrećice bolje za mekani bijeli i polutvrdi kruh.
Držite kruh u hladnjaku
Postoji puno rasprava o ovoj metodi skladištenja, posebno za pekarske proizvode poput kruha. Iako je u hladnjaku niža temperatura koja sprječava brzi rast bakterija i plijesni, niska temperatura isušuje kruh.
S druge strane, također smanjuje faktore kisika i svjetlosti koji su neophodni za rast plijesni.
Čuvanje kruha u zamrzivaču
Zamrzavanje je daleko najbolji i najučinkovitiji način pohrane kruha na dulje vrijeme te sprječavanje rasta plijesni na vašoj štruci.
Zamrzavanje smanjuje protok kisika, ima ekstremno niske nenastanjive temperature, isključuje bilo kakvo svjetlo i praktički nema nikakve tekuće vlage.
Portal Foodsguy preporučuje kruh narezati prije zamrzavanja kako bi mogli izvaditi i otopiti količinu kriški koje vam trebaju.
Zamotajte štrucu u plastičnu foliju ili je stavite u vrećicu za zamrzavanje. Pazite da temperatura u zamrzivaču ne varira i kruh će vam biti jestiv 2 do 3 mjeseca.